Politika

CGO: "NASTAVAK POLITIZACIJE OBRAZOVNOG SISTEMA"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Skupštinska rasprava o predloženim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju pokazala je da nova vladajuća struktura ne želi da raskine sa lošom praksu politizacije obrazovnog sistema, ocijenili su iz Centra za Građansko obrazovanje (CGO).

CGO
Izvor: YouTube Print Screen


Iz te nevladine organizacije (NVO) su podsjetili da već deceniju ukazuju na negativne posljedice koje nosi mehanizam po kojem ministar bira i razrješava direktore, kao i da je to prvi korak ka neophodnoj depolitizaciji obrazovnog sistema.

Kako su naveli, sredinom februara pozvali su skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, ali i sve poslanike, da u Predlog zakona hitno uvrste i odredbu kojom se u nadležnost školskog, odnosno upravnog odbora vaspitno-obrazovnih ustanova, dodaje da ti odbori biraju i razrješavaju direktore tih ustanova.

Iz CGO podsjećaju da je najveći dio parlamentarne većine to, takođe, zagovorao dok su bili opoziciji, na šta ukazuju izjave njihovih zvaničnika, kao i izvodi iz izbornih programa koje su ponudili građanima tokom predizborne kampanje i na kojima su, takođe, dobijali glasove.

Ta NVO naglašava ulogu školskog odbora u ovom pitanju, uzimajući u obzir raznolikost u strukturi i ovlašćenja koja oni odbori imaju.

„Neutemeljeno je da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu odluku, ili na prijedlog bilo kakve komisije. Ministarstvo je već zaštitilo svoje interese time što ima svoje predstavnike u školskim, odnosno upravnim odborima“, kaže se u saopštenju CGO.

Navodi se da se neusvajanjem tog rješenja, koje je CGO predlagao u svim dosadašnjim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, šalje poruka da se prosvjetari ne cijene na osnovu kvaliteta rada, već na osnovu podobnosti.

Razočaravajuća je, smatraju u CGO, namjera predlagača izmjena i dopuna Zakona kojom želi da zadrži dosadašnji štetan princip političke podobnosti prilikom imenovanja i razrješenja direktora, uz napomenu da se sada radi samo o drugim partijskim i ideološkim bojama.

„To udaljava škole od mjesta na kojem bi trebalo da se razvija kritičko mišljenje kao osnova za unaprjeđenje obrazovnog sistema“, upozorili su iz CGO.

Prema njihovim riječima, ukoliko se ne izmijeni Zakon u ovom dijelu, to će biti dokaz i da nova Vlada ne želi da se bavi brojnim i velikim gorućim problemima.

„Već samo da iskoristi mehanizme stare vlasti zarad jačanja sopstvenih partikularnih pozicija, a time i da nastavi profesionalno unižavanje preko 13 hiljada zaposlenih u prosvjeti“, kaže se u saopštenju CGO.

U toj NVO smatraju da, ukoliko aktuelna Vlada zaista želi da unaprijedi nešto, onda mora omogućiti decentralizovan i demokratski način izbora direktora.

"A što isključuje diskreciono odlučivanje ministra o ovom pitanju", dodaje se u saopštenju.