Politika

BEČIĆ: CRNA GORA JE NEZAVISNA I SUVERENA ZEMLJA - TO NIKO NE MOŽE PROMIJENITI, IZGLASAĆEMO TUŽILAČKE ZAKONE PONOVO

Autori Jovana Raičević Nova M

"Crna Gora je nezavisna i suverena država i to više niko nikada neće moći da promijeni", kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u intervjuu za Novu M

Izvor: Skupština Crne Gore

Kako kaže, ko god bi tako nešto pokušao, imao bi najvećeg protivnika u partiji koju predvodi. Bečić je komentarisao i to što je predsjednik Milo Đukanović vratio tužilačke zakone na ponovno izglasavanje, ali i to da li će Demokrate glasati za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića.

Bečić: Moja poruka jeste jasna – Crna Gora jeste nezavisna i suverena zemlja i to nikada više niko ne može promijeniti, onaj ko bi i pokušao, imao bi najvećeg protivnika u nama. Imao bi sve ono što je zaista otpor čistine, iskrenosti, zdravih principa promišljanja i svega onoga što jeste istinska nezavisnost i suverenost jedne zemlje, jer mi da bi bili, da bi Crna Gora bila vječna, da bi udarili te temelje, zaista prave vječnosti, da bi Crna Gora istinski bila nezavisna, Crna Gora mora pobijediti, sa jedne strane kriminal i korupciju, sa druge strane podaništvo, a to mogu da učine samo oni koji ne zavise od bilo kojeg centra moći, oni koji grade mostove saradnje, oni koji promovišu zajedništvo, jedinstvo, slogu, pomirenje među ljudima, jer to je preduslov da dođemo i do ekonomskog i pravnog, moralnog, socijalnog oporavka. A sve to zajedno, u jednom timskom okviru će biti ono što znači istinska vječnost, nezavisnost i suverenost jedne zemlje.

Mnogi će vjerovatno danas reći da je Crna Gora nakon petnaest godina, mnogo više zadužena nego što je bila prije petnaest godina. Da su danas naše šume mnogo više tajkunske nego crnogorske, da su naše rijeke mnogo više tajkunske nego crnogorske, da je naša obala danas značajno više tajkunska nego crnogorska, nego što je to bilo 2006. godine, ali sve to ukazuje da moramo da promijenimo sve ono što je pristup onome što je prava i jedina moguća ljubav prema Crnoj Gori.

Crna Gora mora da se voli znanjem, mora da se voli čistinom, mora da se voli iskrenošću, Crna Gora i budućnost Crne Gore se ne mogu graditi na mržnji, na podjelama, na netrpeljivosti, na konstantnom etiketiranju izdajnika, jer mi moramo da saberemo sve ono što je dobro, sve ono što je vrijedno, sve ono što je kvalitetno, unutar Crne Gore, a ima ga definitivno, na svim stranama, u svim društvenim sferama, ako konačno zakoračimo prema porodici savremenih evropskih naroda.

Intervju predsjednika Skupštine prenosimo u cjelosti:

"U vladajućoj većini ima onih koji, po sopstvenom priznanju, ne vide Crnu Goru kao matičnu državu. Da li će biti izazov očuvati tekovine 21. maja i na koji način?

Bečić: Pa ja nisam čuo u posljednje vrijeme zaista da bilo ko u političkom spektru osporava nešto što je nezavisnost i suverenost Crne Gore, ali ja vas vraćam i podsjećam na sporazum koji smo potpisali nakon parlamentarnih izbora, sporazum koji se poštuje i sporazum koji pokazuje da smo govorili istinu i da smo bili iskreni kada smo ga potpisali, sporazum kojim smo jasni trasirali dalji put Crne Gore i dio naravno spoljno-političkih prioriteta i u dijelu svega onoga što su dosadašnja dostignuća, svega onoga što treba unapređivati u narednom periodu. Tako da negdje sam i u odgovoru na prvo pitanje, čini mi se, dotakao ovog Vašeg drugog pitanja.

Moramo da pobijedimo kriminal i podaništvo, moramo da pobijedimo podjele i mržnju, jer tako ćemo najbolje čuvati, graditi i jačati našu Crnu Goru od pokušaja uticaja sa bilo kojih strana, bilo da dolaze iznutra, bilo izvan Crne Gore. Najbolja garancija za tako nešto jeste kada procese predvode ljudi koji su slobodni. Sloboda je nešto što je najveće bogatstvo, čiste ruke su nešto što niko od nas ne bi dao za ne znam koje bogatstvo ovog svijeta, kada tu imate znači interes građana i interes države na prvom mjestu. Mi smo spremni, svakim danom to pokazujemo, da služimo narodu Crne Gore, jer šefova, mentora ili nalogodavaoca nemamo, bilo da se oni nalaze unutar kriminalnih struktura, bilo da se oni nalaze unutar centara moći u Crnoj Gori ili izvan Crne Gore. E upravo je to najveća šansa i najveća garancija da ćemo sa građanima Crne Gore, svih vjera i nacija, svakim danom pobjeđivati i time čuvati vječnost Crne Gore.

Predsjednik Milo Đukanović vratio je tužilačke zakone Skupštini da ponovno odlučivanje. Kaže da nisu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije. Kako to komentarišete i kakav epilog očekujete, kada su posrijedi tužilački zakoni?

Bečić: Koristeći ustavnu mogućnost, predsjednik države je još jednom pribjegao, ja bih rekao, očekivanoj, već dobro poznatoj političkoj opstrukciji i vratio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu ponovno na odlučivanje. Mi smo navikli na opstrukcije od dana kada smo preuzeli vlast, ovaj parlament je navikao na političke opstrukcije neke koje su, koje kao ova što jeste, u skladu sa Ustavom, neke koje su bile, kao državne izborne komisije, potpuno izvan zakona i Ustava ove zemlje. Na predsjedniku države je da izabere kakav odnos treba da ima prema drugim institucijama sistema.

Izvor: Skupština Crne Gore

Mi ćemo tu političku opstrukciju riješiti vrlo lako, vrlo jednostavno, zato sam juče pozvao sve politčke činioce, sve građane Crne Gore, samo na mudrost, strpljenje, sve će biti riješeno već sljedećeg četvrtka. Sazvao sam, prije sat vremena, sjednicu za sljedeći četvrtak u 11 časova, koja će trajati svega par minuta i gdje će ponovo 41 poslanik izglasati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega će predsjednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, oni će stupiti na snagu, stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Završena je rasprava o budžetu za ovu godinu. Očekujete li da će taj dokument biti usvojen, s obzirom na to da smo imali negativna mišljenja i komentare dijela skupštinske većine?

Bečić: Legitimno je pravo poslanika i poslaničkih klubova da podnose amandmane na budžet, mi smo završili pretres, sada je potrebno jer zaista postoji veliki broj amandmana da saglasno pozitivnim propisima nadležni odbori razmotre te amandmane, da Vlada sagleda amandmane, da poslanički klubovi, koji su podnijeli amandmane i poslanici obave neophodne konsultacije sa Vladom i kada se svi ti procesi završe i kada budem informisan da su stvorene formalne i druge pretpostavke za izjašnjenje, onda ćemo pristupiti samom glasanju.

Mogu da kažem u ime poslaničkog kluba kom pripadam, da mi podržavamo budžet, vi znate da mi za ovih osam mjeseci mi smo uvijek bili dio rješenja, nikada dio problema. Ni u jednom trenutku nismo uslovljavali, iako smo se za drugačiji model Vlade prije 4. decembra, kada smo je tog dana izabrali, bili smo joj najveći branici, i jesmo joj najveći branici, pružamo joj iskrenu, partijsku, bezrezervnu podršku, tako da što se tiče našeg poslaničkog kluba, tu nema dileme da ćemo pružiti podršku.

A šta će biti proizvod amandmanskog djelovanja drugih poslanika, poslaničkih klubova, konsultacija sa Vladom, odnos Vlade prema tim pitanjima, odnosa tih poslaničkih klubova. Imaćemo prilike da vidimo, ja zaista mislim da zbog svog ovog protoka vremena i vjerovatno brojnih ograničenja koja postoje u privremenom finansiranju da treba stvoriti pretpostavke, da što prije i vjerujem veoma brzo, usvojimo budžet za ovu godinu da bi sistem mogao da funkcioniše u punom kapacitetu.

Imate li procjenu kada bi se mogla na dnevnom redu naći tačka o smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića? Kakav će biti stav Demokrata, hoćete li glasati za smjenu? I šta ako ne dođe do smjene ministra, a koju je inicirao predsjednik Vlade? Da li je Vlada u krizi?

Bečić: Utvrđen je dnevni red sjednice, sjednica ima veliki broj tačaka, preko 40 tačaka, posljednja tačka dnevnog reda, kako je uobičajeno, kako je uvijek bilo u praksi Crne Gore, praksi drugih parlamenata, posljednja tačka su kadrovska rješenja, odnosi izbori imenovanja i razrešenja. Sve ono što bude do trenutka otvaranja pretresa, odnosno na tu tačku dnevnog reda, stiglo do mene kao predsjednika parlamenta, a tiče se kadrovskih pitanja, biće u okviru tačke tog dnevnog reda. Rekao sam već ranije, naravno, jedna od pod-tačaka te posljednje tačke dnevnog reda o izboru naimenovanja i razrešenja će biti i predlog za razrešenje ministra Leposavića, koji je uputio predjsednik Vlade Crne Gore, ali će biti izbor novog Savjeta radio-televizije Crne Gore i još jedan broj važnih pitanja.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Naš poslanički klub i poslanički klub kojem pripadam, koju predvodim, su iznijeli svoj stav po tom pitanju još prvog dana kada je aktuelizovano to pitanje i tada smo saopštili da nemamo namjeru sa jedne strane branimo ministra Leposavića, jer kritike su opravdane i kritike su na mjestu, sa druge strane, nećemo sa DPS-om smjenjivati ministra Leposavića. Prosto, zato što postoje određeni principi u politici, postoje određena pitanja koja su predmet odlučivanja onih koji tvore vlast u jednoj zemlji.

Izbor Vlade, izbor članova Vlade, razrešenje članova Vlade, krupna politička pitanja, jesu nešto oko čega treba da postoji dogovor unutar parlamentarne većine. Zato je sa jedne strane naš politički odnos takav prema razrešenju, sa druge strane, ne branimo, već naprotiv, razumijemo sve one kritike koje su izrečene u odnosu na pitanje koje je problematizovala. Šta će biti do dana pretresa, do dana izjašnjenja, ko će sve učestvovati u radu sjednice, ko neće, teško je sada procijeniti, tako da, rekao sam stav našeg kluba u redovnim okolnostima i on će biti takav. Vidjećemo kakve će biti okolnosti do same sjednice, ko će sve učestvovati u radu sjednice, ko će sve odlučivati na samoj sjednici, možda će biti nekih novih političkih momenata, do tog trenutka, unutar parlamentarne većine, nakon toga naš klub poslanika će, naravno u odnosu na taj momenat koji bude u tom trenutku, zauzeti konačan stav.", zaključio je Bečić za Novu M.