Politika

ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA IMA ČVRSTE TEMELJE, MOŽE DA ODGOVORI SVIM IZAZOVIMA

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Crna Gora ima čvrste temelje i osposobljena je da odgovori izazovima unutrašnjih previranja i neizvjesnosti u regionalnom i globalnom kontekstu, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore/YouTube/screenshot

On je u autorskom tekstu kazao da je referendum 21. maja 2006. godine bio potvrda istorijske posebnosti Crne Gore.

“Slučaj bez presedana, ne samo u crnogorskoj, nego i u istoriji balkanskih naroda. Time je ispravljena jedna velika istorijska nepravda, i trasiran naš evropski i evroatlantski put.Najbolji izbor za sve naše građane”, rekao je Đukanović.

On je rekao da su za ovu deceniju i po, učvrstili ekonomsku održivost Crne Gore oslobođenu dotacija i dotiranog mentaliteta koji je vrijeđao državno i građansko dostojanstvo, prenosi Pobjeda.

“U periodu za nama učvrstili smo stabilnost Crne Gore i njen multietnički i multivjerski sklad”, naveo je Đukanović.

Na kraju, kako je naglasio, vratili su Crnu Goru evropskom domu.

“Odlučno stali na put usvajanja evropskog sistema vrijednosti i ostvarili napredak koji nas je kvalifikovao za članstvo u NATO, najmoćnijoj političkoj i vojnoj alijansi u istoriji čovječanstva”, napomenuo je Đukanović.

On je kazao da je tokom proteklih deceniju i po, u pozadini svakojakih problema, identitetskih i drugih bitaka i izazova, stasavala je jedna nova Crna Gora, generacijski drugačijih interesovanja i navika i savremenijih razmišljanja.

Stasale su, kako je rekao, generacije koje su 2006. bili djeca, učenici ili student, a koji su u danas stekli pravo da odlučuju o sudbini Crne Gore i da je uređuju prema svojim nazorima i potrebama.
“Uskoro će Crna Gora biti samo njihova. Veoma je važno da to svi što prije shvatimo”, istakao je Đukanović.

On je kazao da sada svjEdoče njihovom iskrenom osjećanja i brizi za crnogorske vrijednosti, za očuvanje građanske i demokratske, evropske Crne Gore.

“Takav njihov odnos prema državi najbolje govori o onome što smo postigli u proteklih petnaest godina, i o čvrstini temelja naše obnovljene države, osposobljene da odgovori izazovima unutrašnjih previranja i neizvjesnosti u regionalnom i globalnom kontekstu”, zaključio je Đukanović.