Politika

POPA: EU podržava transformaciju sjevera u zeleniji i prosperitetniji region

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Evropska unija (EU) nastaviće da podržava sjever Crne Gore u naporima da se transformiše u moderan, zeleniji i prosperitetniji region, poručila je šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa.

Izvor: EUIC

Ona je, kako je saopšteno iz Delagacije EU, bila u prvoj zvaničnoj posjeti Pljevljima i Žabljaku.

Popa se sastala sa rukovodstvom lokalnih samouprava i razgovarala sa korisnicima projekata koje EU finansira.

“Zadovoljstvo je vidjeti da ovaj region dobija podršku od EU u različitim značajnim oblastima. EU trenutno ulaže preko 2,5 miliona EUR u 11 projekata prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz ove dvije opštine“, navela je Popa.

Popa je, kako se navodi, u Pljevljima posjetila Osnovnu školu “Salko Aljković”, u kojoj je EU finansirala ugradnju solarnih panela.

“Kvalitet vazduha je veoma važno pitanje u Pljevljima i ova škola je veoma dobar primjer kako lokalna zajednica može da pomogne u očuvanju životne sredine, oslanjajući se na čiste izvore energije,” navela je Popa.

Ona je podsjetila da je EU do sada uložila 2,5 miliona EUR u uspostavljanje mreže Natura 2000, u cilju zaštite ekološki najvrjednijih i najugroženijih staništa u Crnoj Gori.

“Sada planiramo podršku za još dva projekta povezana sa Natura 2000, ukupne vrijednosti dva miliona EUR koji će takođe pomoći očuvanju i zaštiti bogatog biljnog i životinjskog svijeta ovog podneblja,” najavila je Popa.

Tokom posjete Žabljaku, ona se susrela sa predstavnicima Centra za zaštitu i proučavanje ptica i Nacionalnih parkova Crne Gore, korisnicima EU projekta koji pomaže u istraživanju i zaštiti ugroženih vrsta i obezbjeđuje neophodnu opremu za rendžersku službu u Nacionalnom parku Durmitor.