Politika

PREKRŠAJNI POSTUPCI PROTIV 18 POLITIČKIH SUBJEKATA

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenuće prekršajne postupke protiv 18 političkih subjekata koji nijesu u zakonskom roku dostavili završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj i obustaviti prenos budžetskih sredstava za finansiranje njihovog rada.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

Iz ASK-a su ukazali da je 65 političkih subjekata u Crnoj Gori bilo obavezno da do 31. marta izvještaje podnese organu uprave nadležnom za vođenje jedinstvenog registra poreskih obveznika, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji.

Kako su naveli, u zakonom predviđenom roku na adresu Agencije dostavljeno je 48 izvještaja, od kojih se jedan odnosi na partiju izbrisanu iz Registra političkih partija.

„Državna revizorska institucija je primila 44, a Uprava prihoda i carina 46 izvještaja među kojima za pet subjekata nije utvrđen PIB, pa nijesu nađeni u sistemu, dok je jednom subjektu Rješenjem produžen rok“, dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su saopštili da zakonsku obavezu nijesu izvršila 23 politička subjekta, i to grupa birača (GB) Bokeški forum, Bošnjačka demokratska partija, Centralna albanska partija za integracije, Demokratska stranka jedinstva, Demokratska partija Roma, Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka.

Izvještaje nijesu dostavile ni grupe birača Biram Plav, Slobodni građani, Slogom do pobjede, Šule i Mikan, Izbor.

Navodi se da zakonsku obavezu nijesu ispunile Narodna stranka, Novska lista, Partija udruženih penzionera i invalida, Partija za Gusinje, Patriotsko Komitski savez, Srpska alternativa, Srpska lista, Srpska radikalna stranka, Stranka pravde i povjerenja, Stranka srpskih radikala, Zelena partija i GB Civis.

Agencija će, kako je saopšteno, pokrenuti prekršajne postupake protiv 18 političkih subjekata koji nijesu dostavili izvještaje.

„Izreći će mjere obustave prenosa budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada ili mjere gubitka tih sredstava političkim subjektima koji nijesu dostavili izvještaje, a imaju osvojene mandate na državnom ili lokalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su ukazali da su za Demokratsku zajednicu Muslimana i Bošnjaka, Narodnu stranku, Partiju udruženih penzionera i invalida, Stranku srpskih radikala i Zelenu partija ranije uputili zahtjev Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija za njihovo eventualno brisanje na osnovu Zakona o političkim partijama.

Tagovi

ASK