Politika

EVO KOJI SU PREDLOZI ZA AMBASADORE: RUDOVIĆU SLOVENIJA, NIKČEVIĆU SRBIJA, PETKOVIĆU HRVATSKA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Ministarstvo vanjskih poslova MVP, na čijem je čelu Đorđe Radulović, proslijedilo je predsjedniku države Milu Đukanoviću predloge za specijalne izaslanike i ambasadoreu drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama, saznaje Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vučkević

Za ambasadora u Sloveniji predložen je Neđeljko Rudović, nekadašnji nezavisni poslanik i bivši funkcioner Građanskog pokreta URA, dok je Želidrag Nikčević predložen za ambasadora u Srbiji, navodi Dan.

On je predložen od strane najbrojnijeg subjektau vladajućoj koaliciji Demokratskog fronta, odnosno Nove srpske demokratije. Za ambasadora u Zagrebu predložen je Andrija Petković, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Tivat, i to od strane koalicije “Crno na bijelo”, dok je za specijalnog izaslanika za Dubaiu predložena Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

Inače, imenovanje specijalnih izaslanika smatra se dobrim prelaznim rješenjem, imajući u vidu zastoj i komplikovani politički momenat zbog kohabitacije vlasti.

Dan ima saznanja o namjeri da se imenuju i drugi ambasadori, ali zvanične potvrde tih saznanja još nema.

Ukoliko predsjednik Đukanović potpiše ukaze, na jesen bi svi oni mogli početi diplomatske misije u državama za koje su imenovani.

Ukaz u rukama šefa države

Po Zakonu o vanjskim poslovima, član 40 koji se odnosi na postavljanje i opoziv ambasadora, predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a ukaz potpisuje predsjednik države.

On ukazom postavlja ambasadora po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose, zaključuje Dan.

Tagovi

MVP