Politika

PICULA: "OCJENA TUŽILAČKOG ZAKONA NAKON PRIMJENE"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Promjene tužilačkog zakona nijesu garancija da će se situacija promijeniti na bolje, kazao je izvjetilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula, poručujući da bi trebalo sačekati njegovu primjenu i onda ocijeniti.

Picula
Izvor: YouTube - printscreen

On je za Televizuju Crne Gore (TVCG) rekao da je Crna Gora i do sada imala dobar zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da je ocjena njegove uspješnosti varirala od djelimične do nedovoljne.

"Same promjene zakona nijesu same po sebi garancija da će se situacija promijeniti na bolje, ipak treba sačekati njegovu primjenu i ocijeniti njegove dosage”, poručio je Picula.

Prema njegovim riječima, u Evropskom parlamentu će iduće sedmice na plenarnoj sjednici raspravljati i glasati o njegovom izvještaju o Crnoj Gori za protekle dvije godine.

“Siguran sam da će i usvajanje ovog zakona biti komentarisano u raspravi zastupnika", kazao je Picula.

Na pitanje da li smatra da se novim zakonskim rješenjem otvara prostor za politički uticaj, Picula je odgovorio da se nada da to nije temeljni motiv predlagača zakona kao ni onih koji su ga podržali u Skupštini.

On je dodao da ako bi se povećao nivo političkog uticaja na pravosuđe onda bi taj zakon predstavljao “ne jedan, već dva koraka unazad”.

“Prvi korak jer se ipak revidira postojeće zakonodavstvio koje je dogovoreno sa evropskim institucijama, i partnerima Podgorice na njenom putu ka EU, a drugi jer bi se radilo o iznevjerenim očekivanjima da će nova vlast odlučno krenuti u borbu protiv korupcije i organizvanog kriminala", naveo je Picula.