Politika

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora će iz kohabitacije izaći bogatija

Autor Kristina Stevović

Crna Gora će iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropskom i evroatlanstkom kolosjeku, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović na sastanku sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Izvor: Služba za iformisanje Pedsjednika Crne Gore

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na sastanku predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori.

On je rekao da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropskom i evroatlanstkom kolosjeku.

Đukanović je zahvalio Mađarskoj na pomoći pruženoj tokom pandemije, navodeći da očekuje da će se po normalizaciji prilika dinamizirati već veoma dobra ekonomska i investiciona saradnja dvije države.

On je, uz zahvalnost za pažnju Mađarske i Orbana koju posvećuju evropskom putu Crne Gore i regiona, ponovio da „otvorenih očiju gledamo na sve što se događa u Evropi, ali i da čvrsto vjerujemo da je integracija za zemlje ZB najbolji mogući izbor“.

„Mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja“, poručio je Đukanović.

Orban je, kako je saopšteno, predstavio aktuelne prilike u Mađarskoj u kontekstu pandemije, na planu ekonomije i u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

Dodaje se da je Orban pozdravio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države posebno u ekonomiji koji su utemeljeni na povjerenju i otvorenosti.

„Dobra iskustva mađarskih investitora biće podsticaj za buduća partnerstva", kazao je Orban.

On je istakao da ako EU ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke, što je strateško uvjerenje Mađarske.

„Uvijek ćemo biti na vašoj strani“, poručio je Orban.

Đukanović se, u okviru zvanične posjete Mađarskoj, sastao i sa predsjednikom parlamenta Laslom Koverom.

Kover je kazao da mu je čast da se sretne sa političarem koji ima tridesetogodišnju karijeru i predstavlja markantnu ličnost političkog života Zapadnog Balkana.

„Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona, kao i mogućnostima za jačanje saradnje parlamenata, uz ocjenu da je nedavno lansirana Konferencija o budućnosti Evrope prilika za intenziviranje parlamentarnih kontakata“, navodi se u saopštenju.