Politika

SAVJET MINISTARSTVA EU: Nova metodologija proširenja za Crnu Goru i Srbiju

Autor Kristina Stevović

Savjet ministara Evropske unije (EU) odlučio je danas da novu, revidirano, metodologiju prošenja primjeni na Crnu Goru i Srbiju, a visoki zvaničnici Unije su istakli da će vladavina prava ostati okosnica pregovora o članstvu, uz "ubjedljivu perspektivu pristupanja".

Izvor: AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

To je saopšteno poslije zasijedanja šefova diplomatija Unije i Ana Paula Zakarijas, državna sekretarka za Evropu Portugalije, predsjedavajućeg EU, podvukla je da je izgledno članstvo u EU glavna pokretačka snaga preobražaja na Zapadnom Balkanu i bitno za zajedničku bezbjednost i napredak.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je istakao da nova metodologija svakako treba da pomogne ubrzavanju pregovora o članstvu, a u saopštenju ministarskog zasijedanja je navedeno da zemlje koje pregovaraju moraju dati opipljive rezultate u primeni reformi.

"Izgledi za partnera sa Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU na temlju zasluga su u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom interesu Evropske unije", predočili su šefovi diplomatija Unije.