Politika

SJEDNICA SKUPŠTINE U TOKU: NA DNEVNOM REDU IZMJENE ZAKONA O TUŽILAŠTVU, BUDŽETU, SMJENI LEPOSAVIĆA..

Autor Jovana Raičević

U Skupštini je, nakon skoro 2 sata kašnjenja, danas počela rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina.

Izvor: Skupština Crne Gore/ youtube/screenshot

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je rekao da je sjednica kasnila zbog sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Skupština nije prihvatila predloge Konjevića da se u dnevni red uvrste predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, predlog Zakona o akcizama, predlog o izmjenama, dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, predlog zakona o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi i predlog zakona o dopunama Zakona o Prijestonici.

Prihvaćen je predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića da se raspravlja o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza svih korisnika kredita.

Poslanici nijesu izglasali da se dnevni red dopuni Rezolucijom o očuvanju Aerodroma Crne Gore, što je bio predlog Socijaldemokratske partija (SDP).

Na početku sjednice, jednoglasno je prihvaćen predlog poslanika Albanske liste Gencija Nimanbegua da se u dnevni red uvrsti predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu.

Nije prihvaćen predlog poslanika Liberlanse partije Andrije Popovića da se u dnevni red uvrsti Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, za koji je glasalo 39 poslanika.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT). Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine.

Izmjenama je predviđeno da se za v.d. VDT-a mogu birati i iskusni pravnici van tužilaštva.

Parlamentarna većina je u aprili predložila izmjene Zakona, nakon što prehodne, kao ni Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani criminal, nije podržala Venecijanska komisija.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o zahtjevu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o budžetu za ovu godinu, Predlogu odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021, kao i izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.