tužilački zakoni

RADUNOVIĆ: NEMA VEĆIH ZAMJERKI VENECIJANSKE KOMISIJE, MOŽEMO DALJE U PROCEDURU

Autor Gordana Bojanić

Predložene izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu u skladu su s Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, ocijenjeno je na sjednici Zakonodavnog odbora.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Predstavnik predlagača zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, Slaven Radunović (DF) kazao je da su danas dobili odgovor od Venecijanske komisije, te da će kasnije sa time biti podrobnije upoznati.

"Nema nekih ozbiljnih zamjerki, tako da možemo da idemo dalje u proceduru", rekao je Radunović na sjednici Odbora.

On je naveo da je osnovni razlog za izmjene zakona, jer žele da Crna Gora "konačno krene putem uvođenja vladavine prava u pravom smislu riječi", da i građani osjete ozbiljne promjene i da se konačno pokrenu optužnice protiv ljudi protiv kojih postoji obilje dokaza da su krivi.

Radunović je rekao da su predlagači usaglasili i tri izmjene predloga ovog zakona.

U definitivnu verziju zakona će, kako je rekao, biti uvršten član koji precizira da će "započeti postupci izbora rukovodilaca državnih tužilaštava i državnih tužilaca koji su pokrnenuti, a nisu okončani do stupanja na snagu ovog zakona, obustaviće se po sili ovog zakona".

Biće uvršteno i da člana Tužilačkog savjeta mogu da predlože nevladine organizacije (NVO) koje su u tri godine prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za člana Tužilačkog savjeta realizovale projekte iz oblasti iz člana 18 ovog zakona u iznosu od 10.000 eura godišnje, a ne 20.000 kako je ranije predloženo.

Takođe NVO, u osnivačkom aktu i statutu treba da ima kao osnovne ciljeve pitanja iz oblasti koje su propisane članom 18 ovog zakona - borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbu za uspostavljanje vladavine prava i da se u prethodne tri godine kontinuirano time bavi.

Treća izmjena koju su predlagači usaglasili tiče se toga ko može da bude kandidovan za tužioca, pa je predviđeno da ne može da bude birana osoba koja je obavljala tužilačku funkciju u proteklih 10 godina.