Politika

TEMELJNI UGOVOR SA SPC NA ČEKANJU; KRIVOKAPIĆ: DVA ČLANA TEKSTA NISU PO ZAKONIMA CRNE GORE

Autor Gordana Bojanić

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom još uvijek nije do kraja usaglašen i da dva člana teksta nijesu u skladu sa zakonima Crne Gore.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Krivokapić je naveo i da bi najbolje bilo ugovor potpisati kada bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski.

On je ponovio da će javnost biti upoznata sa Ugovorom kada bude spreman.

“Postoji jedna čisto tehnička stvar, koja se treba usaglasiti. Dva člana Ugovora koja nijesu u duhu sa važećim zakonima u Crnoj Gori. Ne može ni jedna, ni druga strana da ne poštuje zakon i Ustav niti kanonsko ustrojstvo crkve”, kazao je Krivokapić, za TV K1 i dodao da tu nema ništa sporno.

Krivokapić je naveo i da bi najbolje bilo ugovor potpisati kada bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski.

“Treba birati najbolji datum za potpisivanje, kada će biti sve javno transparentno i možda je to trenutak kada, iako sam sa njegovom svetosti dogovarao termine, ali se nekako to prirodno pokalapa sa trenutkom kada bude na Saboru definisan mitropolit crnogorsko-primorski i da to ujedno bude ta neka svečanost. To je čini mi se najbolji dan, ali svaki dan je najbolji, jer ovo je mjera potpisivanja Ugovora između predsjednika Vlada i patrijarha SPC koji je, sa njegovom titulom, jedini ovlašćen da potpisuje takve ugovore” smatra Krivokapić i dodaje da se to pitanje previše politizuje.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će ugovor koji će potpisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti u potpunosti usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve.

Najavljeno je da će ugovor biti predstavljen javnosti i da će ga potpisati patrijarh SPC Porfirije i Krivokapić.