PREMIJERSKI SAT

KRIVOKAPIĆ: AKO ODE JEDAN MINISTAR TO NE ZNAČI REKONSTRUKCIJU VLADE

Autori Gordana Bojanić Jovana Raičević

Premijer Zdravko Krivokapić odgovara danas u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Početak treće, posebne sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasjedanja Skupštine u 2021. godini bio je zakazan za 12 časova, ali ona počela tek nakon 45 minuta

Izvor: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić otvorio je sjednicu.

Poslanica URE „Crno na bijelo” Božena Jelušić pitala je premijera da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

Izvor: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Krivokapić je odgovorio pitanje poslanice i ističe da nije samo dovoljno izmijeniti samo jedan zakon jer nije napravljena intersekcija između zakona.

“U martu 2021. imamo 137 lica koja primaju nadoknadu po prestanku funkcije za šta se mjesečno izdavaja neto 181.313 eura, odnosno bruto 293 hiljade eura”, rekao je Krivokapić.

Vlada, kako kaže premijer, nema potpuno sliku koliko to automobila imamo u vlasništvu kao država.

“Ista je situacija sa državnom imovinom. Ne znamo za što smo i kako titulari”, jasan je Krivokapić.

Vlada, je kaže premijer, razmišljala da li odmah treba ukinuti Uredbu o dodjeli stanova ili kredita funkcionerima.

“Garantujem vam da niko u ovoj Vladi neće biti tretiran kao funkcioner i mimo bilo kojeg drugog građanina. A šta to znači? To znači da ako želi da rješava stambene probleme, to će morati da uradi kao svaki građanin, da ide po kredit u odgovarajuću komercijalnu banku i na taj način rješava svoj problem bez privilegija”, saopštio je Krivokapić.

On kaže da funkcioneri koji su uzeli stanove i kredite po povoljnim uslovima, trebaju da vrate pare i na taj način dokažu da su patriote.

“To je mjera patriotizma. Koristim i plaćam svoj telefon. Da nema procjene bezbjednosti išao bih pješke što treba u Crnoj Gori da radi premijer, ali je to nemoguće zbog vaših komita, zbog ljudi koji su u stanju da presreću premijera”, naglašava Krivokapić.

Navodi da sistem zarada mora da bude u skladu sa sistemom odgovorosti.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje ministra pravde, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Izvor: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Krivokapić poručuje da će o smjeni Leposavića pričati kada to bude na dnevnom redu.

“Vi vidite trn u oku brata svoga, a brvno u svom oku ne vidite. To je odnos koji vi ovdje duži vremenski period gajite. Ja nisam dvoličan. Nisam kalkulator, ne intresuje me ni plus ili minus, ne interesuje me da li će to biti povod da neko traži povjerenje Vlade. Ja imam posao i mimo ovoga”, kaže Krivokapić.

On poručuje Brajoviću da se ne bave temama prije vremena.

“Nemojte meni spočitavati nešto što ste vi radil. Ovdje se postavlja pitanja šta je snažnije ostavka ili razrješenje. Ako sam nešto loše uradio, dajte stavite me na stub srama. Vi me stavljate na krst još dodatno bodete, jer danas je valjda stresna srijeda, jer imate valjda prava na to. Ne plašim se raspeća, jer ništa loše nijesam uradio”

Brajović je podjsetio Krivokapića da je svih 40 poslanika opozicije pokrenulo inicijativu za smjenu Leposavića.

“Bitno je kakav će biti vaš odnos kada se bude glasalo o smjeni Leposavića. Šta ako podrže smjenu samo četiri poslanika vlasti? Da li podnosite ostavku, da li će Leposavić ili Abazović biti novi premijer”, pitao je Brajović.

Krivokapić odgovara da bi on sačekao razrješenje.

“Nakon toga ću podnijeti odgvarajući korak. Nijesam čovjek koji ima pet godina pa ne znam šta treba da radim. Nije to rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar. Imali smo prilike u praksi da smo imali ministre koji su razriješeni a neko drugi je koordinirao tu oblast”, jasan je Krivokapić.

U ime Socijalističke narodne partije, poslanica Danijela Đurović je premijera pitala šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja sa Hrvatskom. Međutim, poslanica nije dobila precizan odgovor.

Krivokapić je kazao da Vlada namjerava da formira komisiju koja će u dogovoru sa Hrvatskom pokušati da riješi vrlo složen i kompleksan problem.

“Ono što je vrlo značajno je da vjerovatno Evropska unija u budućem pristupanju neće trpjeti neriješene bilateralne probleme”, dodao je predsjednik Vlade.

Premijer tvrdi i da ova Vlada nije ugasila MA.

Nego je sam ugašen jer ste mu toliko duga zakačili da nije mogao da poleti ni cenat”, kazao je Krivokapić.

Dodao je i da, što se tiče Aerodroma, niko iz sadašnje Vlade nije ostavio dug.

“Molim vas da upozorite te radnike koji savjesno rade svoj posao, jer ja znam taktiku koju koristite, vaša taktika je sada štrajk na svakom koraku. Dajte, ako mislite odobro ovoj državi, usredsredimo zajednički snage da je preporodimo”, precizirao je premijer.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je pitao premijera zašto je Vlada odbila predloge zakona SDP-a o smanjenju opterećenja po osnovu rada, kao i o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi, te šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentarišu kritike Američke privredne komore da donose odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

Izvor: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Proceduralno se javio predsjednik SDP-a Raško Konjević koji je kazao da premijer ne poštuje Poslovnik.

“Poslao sam dva pitanja na koja još nijesam dobio odgovor”, kazao je Konjević, dodajući da na njih čeka četiri-pet mjeseci.

Primjedbu je imao i poslanik DPS-a Danijel Živković naglašavajući da je tražio od ministra Vladimira Leposavića tekst ugovora Vlade sa SPC-om, ali da nije dobio odgovor ni materijale.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitao je Krivokapića da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od tog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje.

Krivokapić je, u odgovoru, naveo da su u svim obilascima lokalnih samouprava imali tačan set problema koji muče građane.

"Vrijeme "njihovi i naši" treba da se promijeni. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Herceg Novom, krenuli smo u proučavanje problema koji se tiču te opštine. Postavlja se pitanje - zašto su građani Herceg Novog bili građani drugog reda? Gdje je bila država", kazao je premijer.

Kako je kazao, napravljen je niz intenzivnih razgovora sa koncesionarima.

"U dogovoru sa koncesionarom, napravljena je završna karakteristika koja predstavlja odraz jednog koncesionara i on je prihvatio da se put uradi za četiri miliona i kako bi put već u maju mogao biti slobodan", naveo je predsjednik Vlade.

Istakao je da će biti napravljen ključni pomak, te da već u maju neće biti rampi.

Bogdanović je kazao da podržava oduzimanje koncesija i podizanje rampi na putu.

Dodao je da će njihova politika uvijek biti "politika kreiranja olakšica i šansi za razvoj, a ne politika nameta i zatvaranju prema regionu".

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, pitao je premijera da li je Vlada na čijem je čelu odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

"Svi treba da pođemo od toga koga dotiču ti zakoni. Bosnjačka stranka je, kao i vi, da se urede birački spiskovi, ali ne na štetu nekih građana. Sami tajming ove incijative stvara utisak da nije pravo vrijeme, kad imamo ovakve podjele u društvu, poras nacionalizma... Da li ste vodili računa o tajmingu, jer sam siguran da ćemo imati još jednu opomenu iz Brisela, to ne treba Crnoj Gori. I da li ste gledali neku uporednu evropsku praksu?", pitao je Ibrahimović.

Istakao je da ova incijativa posebno pogađa manjine.