Politika

URA: Premijer da objavi Temeljni ugovor sa SPC i pokaže transparentnost

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

"Premijer treba da objelodani Temeljni ugovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom prije potpisivanja jer mora da pokaže diskontinuitet od prethodne vlasti, koja, uistinu, nije objavljivala temeljne ugovore sa ostalim vjerskim zajednicama prije samog potpisivanja".

Izvor: Građanski pokret URA

Premijer Temeljni ugovor zaključuje u ime Vlade, odnosno u ime svih građana, pa za razliku od vjerskih poglavara ima obavezu da građane informiše o sadržini ugovora prije zaključenja, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA. 

“Premijer ne treba da slijedi primjer bivše vlasti već da pokaže širinu, naročito u trenutku u kojem se nalazi crnogorsko društvo koje je raspolućeno na dva pola. To posebno u sjenci svih dešavanja koja su se događala prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i kontaraverzi koje su ga pratile”, kazali su iz URE.

Oni ističu da Temeljni ugovor sa MCP mora poštovati sekularnost države i imati jednaku sadržinu kao i ugovori sa ostalim vjerskim zajednicama.

“Pozdravljamo stav poslanika Miodraga Lekića koji je izrečen juče a tiče se vremena potpisivanja temeljnog ugovora sa MCP. Smatramo najprikladnijim za to momenat nakon izbora novog mitropolita u Crnoj Gori. Od temeljnog ugovora, koji istina ima manju vrijednost od zakona kojim su regulisana vjerska pitanja, očekujemo u krajnjem da na valjan način sve vjerske zajednice dovede u isti položaj i poštuje sekularnost države Crne Gore”, ističu oni u zaključku saopštenja.