Politika

ĐUKANOVIĆ: MOŽDA ZAISTA ŽELE SPRŽENU CRNU GORU, DIVLJANJE NA MILOČERU KOŠTAĆE NAS 100 MILIONA

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da nova vlast tezom o sprženoj zemlji pokušava da se zaštiti od pitanja šta oni rade na planu unapređenja ekonomskog razvoja Crne Gore.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Takve opštužbe su, kako navodi, rezultat loše namjere da se Crna Gora baci na koljena i ostavi bez identiteta i bez ekonomskog potencijala.

“Kod nove vlasti imamo manjak vizije i manjak kapaciteta da se ta vizija implementira”, kazao je Đukanović.

Ističe da je nova vlast za pet mjeseci mogla bar pripremiti budžet za 2021. godinu.

“Plašim se da je riječ o projekciji kakva će biti Crna Gora”, kazao je Đukanović, komentarišući optužbe o sprženoj zemlji.

Kaže da ga potezi nove vlasati povlače na ideju da će Crna Gora biti spržena zemlja.

"Možda je zaista riječ o projekciji. Možda zaista žele da sprže Crnu Goru", poručio je Đukanović, odgovarajući na novinarska pitanja.

Govoreći o gradnji auto-puta, Đukanović je kazao da je kineska ponuda bila najpovoljnija.

“Svaka druga odluka osim izbora CRBC-a bi nekoga vodila u zatvor”, kazao je Đukanović.

“Danas se ovako neodgovorno odnositi prema tom ugovoru pokazuje ozbiljnu neodgovornost”, kazao je predsjednik države. Ističe i da je taj projekat bio na ocjeni kod državnog tužilaštva, te da je ocijenjeno da je urađen po zakonima Crne Gore.

“Mislim da je jako važno da se pažljio odnosimo prema investitorima”, naveo je Đukanović.

Saopštio je i da će Crna Gora imati ozbiljnu štetu zbog dešavanja na Miločeru i štete koja se nanosi investitoru.

Đukanović je kazao da je riječ o divljanju, predvođenom zvaničnikom nove vlasti i kao rezultat toga, kako kaže imamo moguću tužbu.

“Ono što nam se smiješi nakon ovog divljanja je arbitraža u Londonu, koja se ne može završiti sa štetom manjom od 100 miliona”, naveo je Đukanović i dodao da bi to, kako je kazao “divljanje moglo da nas košta oko 100 miliona eura”.

Đukanović, ocijenio je da je jako dobro što se primičemo potpisivanju ugovora sa SPC i podsjetio da je prethodna vlada potpisala ugovore sa vjerskim zajednicima.

"Mislim da je jako dobro da iz bilo kog razloga racionalizuju razmišljanja i sada se približavamo potpisivanju tog ugovora", kazao je Đukanović i dodao da taj ugovor mora biti transparentan.

Istakao je da "moramo da znamo na šta se tačno država obavezuje".

"I dalje sam uvjerenja da je uvijek dobro kada imamo ugovor, a ugovori, makar koliko toliko, i neodgovorne ljude obavezuju. I nadam se da ćemo imati partnersku spredmnost sa te adrese, a koju ranije nijesmo imali", rekao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je, na pitanje novinara o imunizaciji protiv korona virusa, kazao da snažno podržava vakcinaciju.

"Svjedoci smo da korona nije nimalo jednostavno pitanje, vidjeli smo visok nivo smrtnosti i da ugrožava mnoge. Kojom vakcinom se vakcinisati, to je stvar individualnog izbora i nadam se da ćemo uskoro imati širok izbor vakcina u Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

Na pitanje kada će se vakcinisati protiv koronavirusa, Đukanović je rekao da je preporuka ljekara da, zbog velikog broja antitijela, treba da sačeka sa vakcinacijom.

Na pitanje o Non pejperu, Đukanović je kazao da to nije nikakvo iznenađenje.

"Te ideje potiho žive sve ovo vrijeme, i kroz razne incidente situacije su se znale plasirati u javnosti. To može da nam nudi neko ko ništa ne zna o politici Balkana ili neko ko je izuzetno zlonamjeran i priželjkuje rat", kazao je predsjedni.

Dodao je da misli da ima dovoljno politički adresa koje tako nešto neće dozvoliti.

Komentarišući posljednja dešavanja u Pljevljima, Đukanović je kazao da su to uobičajeni incidenti u novoj politikoj realnosti.

"Dobro je da smo čuli poruke osude, uvijek me to raduje. Zaista moramo da pokažemo odlučnost da spriječimo te retrogradne ideje koje žive tu među nama", istakao je Đukanović.