Politika

PARTIJE OŠTRO OSUDILE PROTEST U PLJEVLJIMA, DPS: IZA ŠOVINISTIČKOG DIVLJANA STOJE PARTNERI OVE VLASTI

Autor Jovana Raičević

Političke partije reagovale su na okupljanje i parole koje su se čule sa protesta ispred pljevaljskog CB-a, zbog imenovanja novog načelnika, navodeći da su takvi šovinistički i nacionalistički ispadi postali učestaliji.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

"Demokratska partija socijalista najoštrije osuđuje šovinističke i primitivne poruke koje su se čule juče u Pljevljima, povodom imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika CB Pljevlja.

Ovo nacionalističko divljanje, samo je nastavak proganjanja ljudi islamske vjeroispovijesti, koje je u Pljevljima počelo odmah nakon avgustovskih izbora, napadom na ljude, njihove kuće, vjerske objekte, imovinu… Iako su licemjeri iz sadašnje vlasti, pokušali tada da relativizuju nasilje, a sve po cijenu ulaska u Vladu, jasno je bilo da šovinističke pristalice Demokratskog fronta, pokušavaju da zastraše svakog ko se drugačije nacionalno izjašnjava i ko je druge vjere. To potvrđuju i najnovije šovinističke izjave lidera ovog saveza, iz kojih se vidi ko stoji iza organizacije ovog šenlučenja.

Pozivamo nadležne da hitno procesuiraju vinovnike ovog događaja. Dritan Abazovića, koji se ucijenjen od Demokratskog fronta, jedino bavi smjenom specijalnog tužioca, i zaboravlja da je on potpredsjednik Vlade za bezbjednost svih građana Crne Gore a ne samo onih politički, vjerski i nacionalno podobnih.", navodi se u saopštenju DPS-a.

 Iz Građanskog pokreta URA pozvali su nadležne da odmah reaguju i spriječe bilo koji vid šovinizma i ekstremizma.

Kako navode, svaki vid šovinizma i ekstremizma u Crnoj Gori koji su stvarali sada dežurni kritičari na Tviteru, koji, kako kažu, samo tamo i postoje, zaslužuje promptno reagovanje nadležnih organa.

"Oni kažu da se sada javljaju takve pojave nakon što su tri decenije, stvarali društvenu klimu i podsticali agresiju, mržnju, šovinizam i ekstremizam, misleći da građani boluju od amnezije. Zato pozivamo nadležne organe da promptno reaguju i u skladu sa zakonskim okvirom sankcionišu svako djelovanje u duhu šovinizma i ekstremizma, kao što su pokazali na primjeru napada Bogoslovije na Cetinju”, navode u URA-i.

Iz URA ponavljaju da osuđuju svaki vid mržnje, ekstremizma i netrpeljivosti koji se ovih dana može čuti i vidjeti od pojedinaca na mnogim mjestima u Crnoj Gori i da zato još jednom pozivaju nadležne da te pojedince i sankcionišu na zakonski predviđen način.

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja od grupe građana u Pljevljima, zbog imenovanja novog načelnika CB Pljevlja, Harisa Đurđevića.

"Poručujemo da je nedvosmisleno riječ o tome da je u pozadini vjerska i nacionalna, a ne 'politička' netrpeljivost, kako to podržavaoci okupljanja i potpisnici zajedničkog saopštenja pokušavaju predstaviti. Posebno nas zabrinjava činjenica da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast, svojim reagovanjem podstakli proteste, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire.

Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja", piše u saopštenju BS-a.

Pozvali su potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je zadužen za koordinaciju bezbjednosnih službi, kao i ministra unutrašnjih poslova, direktora UP, tužilaštvo i druge nadležne organe da reaguju i procesuiraju aktere sinoćnjeg govora mržnje.