Politika

ABAZOVIĆ: IDEJA OVOG REŠENJA NIJE USMJERENA NI PROTIV KOGA, OVA RASPRAVA JE POČETAK PROCESA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je danas da se odustalo od zakona o tužilštvu za organizovani krimiminal, te da se našao politički konsenzus i dogovor, pišu Vijesti.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

"Time smo napravili značajan iskorak da dobijemo ovo rješenje koje je u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije koja nije imala ništa protiv rekompozicije Tužilačkog savjeta. Do sada smo imali ekstreman politički uticaj na tužilaštvo u prethodnom periodu. Kad je riječ o mandatu, mi imamo i sada rješenje da je logično da prestaje mandat u skladu sa tim propisima", naglasio je Abazović na debati o Zakonu o tužilaštvu.

On je dodao i da predloženi Nacrt zakona o tužilaštvu nije veliki, te da se mijenja svega desetak članova, navode Vijesti.

"Ideja ovog rješenja nije uperena ni protiv koga. Ako neko budućnost Crne Gore i njenih integracionih pocesa veže za sebe, pravi veliku grešku. Mislim da smo došli do početne solucije i da ćemo na kraju dobiti najbolje rješenje. Ova rasprava je početak procesa, a ne kraj koji treba da Crnoj Gori pomogne u integracionim procesima", jasan je Abazović.

On je najavio još jedan okrugli sto do kraja sedmice.

Očekuje da će Evropskoj komisiji (EK) moći da predstave bolje rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala prije izvještaja o napretku.

Rekao je i da će otvoriti debatu i sa opozicijom o ovom predlogu.

"Niti ovo niti bilo koje drugo rješenje nije sveti spis, generacije poslije nas će ga mijenjati. Ne treba od ovoga praviti apokalipsu jer postoje neki koji ne žele da se stvari pokrenu sa mrtve tačke", kazao je Abazović.