Vanredno obraćanje premijera

KRIVOKAPIĆ PORUČIO: POKRENUĆU PROCES ZA RAZRJEŠENJE LEPOSAVIĆA, TVRDIM DA JE OVO POKUŠAJ RUŠENJE VLADE IZNUTRA!

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na vanrednoj konferenciji, saopštio je da je krenuo u proces da da predlog za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je da će pokrenuti proces za razrješenje ministra Vladimira Leposavića te i da je  Skupština donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje genocid.

”Ministar je i na to ostao imun i tražio sam mu ostavku, to je najbolji način da ličnim činom pokažemo odgovornost”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Takođe, kazao je da Leposavić svojom biografijom zaslužio mjesto ministra, ali da nije želio da odstupi od svog stava o genocidu u Srebrenici.

“Niko nije više u fazi da može četiri godine da čeka isticanje svog mandata. Ulje na vatru donijela je izjava minsitra Leposavića”, istakao je premijer.

Predsjednik Vlade je naglasio da mu je ovo najteža odluka koju je donio u životu.

"Najteža odluka koju sam donio u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji", istakao je Krivokapić.

”Ja tvrdim da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija, a sada i DPS zdušno sa svojim satelitima i osjećam pipke hobotnice koje još ne možemo da odsječemo. Dajte da odlučimo da li je Crna Gora drugačija. Stvaraju se dva ultra bloka, jedan ultrasrpski i jedan ultrakomitski, dosta nam je pregrada i zidova”, kazao je Krivokapić.

On je zamolio za razumijevanje zbog odluke koju je donio i dodao da je ona možda i prvi put donijeta u istoriji države.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću "progledali kroz prste" kada je u pitanju bio nesmotren istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Krivokapić je saopštio i da je njegova izjava o amnestiji takođe bila sporna.

”Postavio sam pitanje, da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina Vlade, treba da krenemo u obračun sa njima. Onako kako možemo, treba nam javnost i istina, ni tužilaštvo ni sudstvo”, izjavio je Krivokapić na konferenciji.

Premijer je pitao i zašto se samo ova Vlada napada i osporava.

”Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje koje naginje na period fašizma – kako to da je neko glasao za zajedničku državu, a može da bude premijer. Dajte da napravimo pomirenje, da zaboravimo ko je kako glasao. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen, zato što ne želim da dam glas unaprijed. Ja sam javno rekao iako sam mogao da prećutim, za šta sam glasao. Zašto je to problem? Da li treba da mi markirate ruke?”, jasan je Krivokapić.

On je takođe kazao da svi kupuju glasove i pozvao da se jednom prestane s tim.

"Crna Gora mora da se promijeni. Zašto je baš napad na ovu Vladu sa svih strana? Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje koje naginje fašizmu. Kako može biti premijer koji je glasao za zajedničku državu? Pa pomirili su se Njemci i Francuzi , zašto je problem za koga sam glasao? Nijesam ni sa kim pregovarao niti želim da ovu Vladu krnjim, ali prirodno je razmišljati šta je bolje. U DF i SNP su tokom razgovora to pogrešno shvatili, nemam namjeru da prolazim kroz tu priču", jasan je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, upražnjeno mjesto može biti samo za eksperta ne za političara. "Ko se mača lati taj od njega strada", odgovorio je Krivokapić na pitanje ko ruši Vladu.

Na pitanje kako komentariše izjavu potpredsjednika Dritana Abazovića da nije za rekonstrukciju Vlade premijer je poručio:

”Nisam ni pomišljao da se može desiti izmicanje jednog nogara u vladi, kada sam pričao o rekonstrukciji. Mislio sam da je bolje relaksirati priču, ali ni u kakve pregovore ni sa kim nisam krenuo. Samo je prirodno razmišljati šta je bolje. Nemam namjeru da još jednom prolazim kroz istu priču kao posle 30. avgusta”,

"Budućnost je mjera naše pobjede, a ne prošlost. Prošlost treba ostaviti tamo gdje jeste, u prošlosti", poručio je Krivokapić.

Premijer je kazao da je još u nedjelju imao nedvosmislen stav o Leposaviću.

"Ovo je bio moj pokušaj da mu dam šansu koju nije iskoristio", rekao je Krivokapić koji tvrdi da odluku nije donio pod političkim pritiskom.

Rekao je i da predog za razrjršenje Leposavića već danas šalje Skupštini Crne Gore.

"Ne stvara se nova većina iako provijavaju drugačiji stavovi", jasan je premijer.

On je rekao i da su stavovi Leposavića i Vlade dijametralno suprotni.

"Leposavić želi da obavlja funkciju dok ne bude razriješen", dodao je Krivokapić. Takođe on je kazao da je vladavina prava jedini put za koji se ova Vlada opredijelila i da je poštovanje postojećih zakona jedino što će ova Vlada slijediti.

Vlada Crne Gore saopštila je jutros nešto prije 9h da će se premijer Zdravko Krivokapić vanredno obratiti javnosti u devet časova.

Novinari su skoro sat vremena čekali na zoom sastanak sa Krivokapićem, ali ipak je saopšteno da će se konferencija održati u 11 časova u Vladinom pres centru.