Politika

ŠEHOVIĆ O PREDLOGU BUDŽETA: NIKAKO ISTORIJSKI, VEĆ NEUSTAVAN I NEREALAN

Autor Jovana Raičević Izvor Antena M

"Nema nikakvog osnova da Vlada predloženi budžet proglašava istorijskim budžetom, čak naprotiv, on je neustavan, nerealan i nepravedan", kazao je za Antenu M poslanik SD-a Damir Šehović.

Damir Šehović
Izvor: Vlada Crne Gore/gov.me/S. Matić

“Kad govorimo o neustavnosti moram reći da je član 21 pomenutog budžeta takav da sadrži povratno dejstvo, što član 147 Ustava zabranjuje, tako da će to morati predmet amandmanskog djelovanja da bi budžet uopšte bio relevantan”.

Ministar finansija Milojko Spajić je kazao da država nije u problemu ako se ne ispune projekcije za predstojeću sezonu, za koju vjeruju da će prihodi biti na nivou od 65 odsto iz 2019. godine, jer će se uraditi rebalans, ali je naglasio da u potpunosti stoje iza te projekcije, piše Antena M.

Glavna manjkavost je, ističe Šehović, nerealnost budžeta jer, kako objašnjava, ključna stvar od koje zavisi održivost budžeta je pretpostavka da ćemo ove godine ostvariti 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019.

“To nije izvodljivo jer imajući u vidu činjenicu da mi ne kontrolišemo epidemiološkui situaciju, da proces vakcinisanja ni izbliza ne teče kako bi trebalo, a onda se postavlja pitanje na osnovu kojih parametara su kolege iz Vlade optimistični kada je riječ o turističkoj sezoni. Posebno imajući u vidu činjenicu da je ta ista Vlada našla za shodno da na samom početku svog mandata ugasi nacionalnu aviokompaniju koja godišnje prevozi oko 650 hiljada ljudi. Prilično sam siguran da se predlog budžeta ne može na kvalitetan način i u onom obimu ostvariti kako je planiramo”.

Vladi, dodaje, očigledno ni 750 miliona eura neće biti dovojno da zatvore ovu budžetsku godinu, te su se, objašnjava Šehović, zbog toga opredijelili na povećanje akciza.

“Samim povećanjem akciza ne mora da dođe do povećanja javnih prihoda budući da imamo iskustvo iz 2018. Kada smo povećali akcize a kada je to umjesto povećanja budžetskih prihoda, za rezultat imalo povećanje sive ekonomije. Nijesam siguran da ćemo povećanjem akciza u budžetu ostvariti veće prihode po tom osnovu, bojim se da država ne bude suočena sa manjim prihodima a ne sa većim kako je to planirano”, zaključio je Šehović za Antenu M.