Politika

DF: POVEĆANJE AKCIZA NA CIGARETE NEĆE NAPUNITI BUDŽET, PROCVJETAĆE ŠVERC!

Autor Gordana Bojanić

Povećanje akciza na cigarete neće dati očekivane efekte o povećanju prihoda za budžet, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić kazao je da će takva odluka Vlade samo povećati prihode švercerima cigareta “koji decenijama kontrolišu šverc cigareta, kako na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit.”

“Povećanje akciza na cigarete samo povećava dobit švercerima, jer će se povećati prodaja cigareta na sivom tržištu”, smatra Stanišić.

Kako je kazao, potrošaci u Crnoj Gori su izuzetno cjenovno osjetljivi i brzo odustaju od svog omiljenog brenda, ako cijena poraste.

“Tako će sasvim sigurno poskupljenje legalnih cigareta povećati prodaju na sivom tržištu i smanjiti prodaju legalnim kanalima”, rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, takva akcizna politika će donijeti smanjenje prihoda od prodaje cigareta, i uvesti u zonu gubitka legalne uvoznike i maloprodaju iz legalnih tokova, zbog povećanih troškova, a gotovo sigurno značajno smanjenje prodaje.

“A pojačati sivu ekonomiju i neformalne centre moći Demokratske partije socijalista”, kazao je Stanišić.

On je rekao da se akcize na cigarete ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta.

“S obzirom na to da je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstantna i kreće se između 1,5 i 1,6 hiljada tona godišnje ili oko 2,6 kilograma po stanovniku, što pokazuju razna istraživanja u dugom vremenskom periodu”, naveo je Stanišić.

On je podsjetio da je Crna Gora takvo iskustvo sa povećanjem akciza na cigarete imala 2018. godine, “kada je samo u prva četiri mjeseca došlo do pada legalne prodaje za 25,59 odsto i eksplozije sivog tržišta.”

Tada je, kako je kazao, tržištu cigareta trebalo skoro godinu da se oporavi od takvih mjera i da se prodaja vrati u legalne tokove “i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza.”

“A znamo da je to povećanje akciza bilo usko povezano sa tadašnjim predsjedničkim i lokalnim izborima, kako bi tadašnji režim imao dovoljno novca da iz crnih fondova kupuje glasove”, rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, određene stavke budžeta imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima.

“Jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija”, zaključio je Stanišić.