Politika

SNP: PODRŽAĆEMO PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI ĆIRILICE

Autor Draga Ivanović

Socijalistička narodna partija (SNP) podržaće Predlog zakona o zaštiti ćirilice, koji su Skupštini na usvajanje predložili poslanici Demokratskog fronta (DF), saopšteno je iz te partije.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predsjednik poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se pod zaštitom ćirilice smatra ravnopravna upotreba oba pisma u radu državnih, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja.

U SNP-u, kako je naveo, smatraju da je u proteklih nekoliko decenija ćirilica nepravedno zapostavljena u Crnoj Gori.

“A razloge za to možemo naći u ponašanju prethodne vlasti, koja je željela da potre sve što je istorija i tradicija našeg naroda, pa samim tim i upotrebu ćirilice. Nije ih u tome mogao spriječiti ni najviši pravni akt države, Ustav”, rekao je Ivanović.

On je kazao da u SNP-u vjeruju da će taj predlog zakona naići na sveopštu podršku u parlamentu, s obzirom na to da je, kako je naveo, dosadašnji odnos prema ćirilici, kao Ustavom propisanom pismu, bio diskriminatorski.

Kako je rekao Ivanović, od 2007. godine i tadašnjih ustavnih promjena, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi i nazivi ulica ispisani su latinicom.

Možda ce vas zanimati

“Podsjetićemo samo da je jedno od naših najznačajnijih kulturnih blaga, Oktoih, napisan ćirilicom. Ako ništa, zbog toga bi trebalo da poštujemo ćirilicu i na taj način sačuvamo našu tradiciju”, kazao je Ivanović.

On je dodao da u Crnoj Gori veliki dio građana ćirilicu doživljava kao jedan od najznačajnijih činilaca svog nacionalnog identiteta.

Tagovi