Politika

ABAZOVIĆ: NE OČEKUJEM NOVE PARLAMENTARNE IZBORE

Autor Draga Ivanović Izvor MINA

Vlada ne može da vodi antievropsku politiku, jer nema mandat za to, kazao je njen potpredsjednik Dritan Abazović, dodajući da ne očekuje skorije parlamentarne izbore.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

On je kazao da Crna Gora, osim Turske, ima najduži pregovarački proces sa Evropskom unijom za što je, prema njegovim riječima, prethodna vlast bila u sprezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Bez dubinskih promjena u strukturama koje se bavi organizovanim kriminalom i korupcijom, nema rezultata u tom sektoru. Nama su potrebne promjene u Tužilaštvu”, poručio je Abazović u emisji Fokus na Televiziji Crne Gore.

Komentarišući tužilačke zakone, potpredsjednik Vlade je rekao da u parlamentarnoj većini ne sjedi samo jedna partija, i da različiti ljudi, različito razmišljaju.

“Vlada ne može da vodi antievropsku politiku. Ona ima mandate da vodi proevropsku politiku i tako se ponaša. Mislim da će se naći zajedničko rješenje”, rekao je Abazović.

On je, komentarišući odavanje tajnih podataka iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, kazao da je bilo propusta službenika Agencije i da će biti sprovedena interna revizija.

Prema riječima Abazovića, Crna Gora je dobar i pouzdan partner, a kredibilitet u ovom trenutku pokušava da naruši opozicija.

Kako je rekao, nijem na čelu sektora bezbjednosti jer to voli, već zato što želi da budemna braniku nacionalnih interesa Crne Gore.

"Ne prihvatam da neko zbog sticaja jeftinih političkih poena baca sjenku na ugled nacionalne službe", poručio je Abazović.

On je ocijenio da je budžet koji je predložila aktuelna Vlada razvojni, za razliku od prethodnih i kazao da očekuje da će biti usvojen u Skupštini.

"Očekujem da se on usvoji, jer bez budžeta teže se odvijaju sve aktivnosti. Svi koji odgovorno gledaju na državni posao treba da budu svjesni da je budžet velika ulaznica za ono što će se raditi u narednom periodu", rekao je Abazović.

On je ukazao da će, ukoliko budžet ne bude usvojen, na snazi biti mjera privremenog finansiranja koja nije dobra za građane.

Abazović je rekao kako ne očekuje nove parlamentarne izbore.

"Ljudima je izbora preko glave i ova država mora prvo da promijeni zakone i uvede mjeru generalnih izbora", saopštio je Abazović.

Abazović je rekao i da je ugled Crne Gore, kao zemlje koja ide ka EU, ugrožen izjavom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici.

On je kazao da, ne želi da ga brani, ali da Leposavić nije negirao genocide u Srebrenici, već da je iznio stav koji izaziva određene kontroverze.

“U Crnoj Gori i na Balkanu politički trguje žrtvama genocida u Srebrenici. Ja u tome ne želim da učestvujem”, poručio je Abazović.

On je kazao da ostavka Leposavića nije razmatrana na Vladi, a da je nova sjednica sjutra.

“O tome ko treba da podnese ostavku, premijer treba da se izjasni, on je na čelu Vlade. Ja smatram da Leposavić nije negirao genocide”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, zalaže za to da se u javnom diskursu fokus stavi na zdravlje stanovništva i turističku sezonu, a ne na nacionalne i političke podjele.

Abazović je rekao da će se sjutra vakcinisati protiv koronavirusa sa vakcinom AstraZeneka jer je najosporavanija, i pozvao građane da aktivno učestvuju u procesu vakcinacije.

“Ako nemamo dovoljan broj vakcinisanih, nećemo biti turistički sigurna destinacija”, dodao je on.