Politika

KRIVOKAPIĆ: KRENULI SMO PUTEM OZDRAVLJENA FINANSIJA, AKO NEKO MOŽE BOLJE NEK' MU JE SA SREĆOM

Autor Gordana Bojanić

Premijer Zdravko Krivokapić predstavio je danas pet prioritetnih oblasti Vlade za ovu godinu. Šesta oblast, kako je rekao, odnosi se na pristupanje države Evropskoj uniji

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

"Mi smo pokušali da budemo maksimalno transparentni. Dobili smo 361 prijedlog, svaki je pojedinačno analiziran", rekao je Krivokapić na online konferenciji za novinare.

Prva prioretna oblast Programa rada Vlade Crne Gore je vladavina prava koji je u direktnoj korelaciji sa izvještajima Evropske komisije o poglavljima 23 i 24.

Druga oblast su zdrave finansije i ekonomski razvoj, što upućuje na činjenicu da je vlada krenula putem da ozdravi finansije i poboljša ekonomski razvoj.

"Treća oblast je zdravlje i zdrava životna sredina. Ako vi pogledate, najveći dio problema današnjeg društva leži u tome da se bolesti javljaju zbog nezdrave životne sredine ,kovida i nezdravog hranjenja pojedinog dijela stanovništva", pojasnio je Krivokapić.

Četvrta cjelina je obrazovanje i društvo znanja, a peta digitalna transformacija.

I šesta je oblast, kaže premijer, ona koja predviđa da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije, zbog čega su napravili Program pridružavanja do 2023. godine.

Mi želimo da kroz pet prioritenih oblasti i šestu da do 2024. ispunimo obaveze ka EU.

Premijer je kazao da je budžet dobar, a ako neko može bolje "neka mu je sa srećom".

"Ne vidim zašto ne bi bio usvojen budžet. Nama su poslanici postavili preko 100 pitanja. Svi su navalili na ovu Vladu. Nema ko ne postavlja pitanja, ja bi volio da ga postavljaju građani. Želimo da izdignemo kvalitet života građana, a to ne može ako ne ozdravimo finansije", rekao je premijer.

On je saopštio da će do 12 časova Nacrt budžeta biti dostavljen Skupštini Crne Gore.

Krivokapić je rekao da će "razgovarati sa crnim đavolom ako treba", samo da Crnoj Gori bude bolje.

"Ako budžet ne bude usvojen imaćemo privremeno finansiranje. Ako su tužilački zakoni problem, mi radimo na tome, vrlo brzo ćemo izaći sa Zakonom o tužilačkom savjetu. Tom promjenom, mijanjaćemo i tužilaštvo. Sada ispada da je sporan jedna čovjek, a ne sistem. Uložićemo maksimalne napore da dođemo do rješenja, ovaj zakon je nasušna potreba Crne Gore, to je zajednička obaveza i Vlade i Skupštine. Kada bi sve zavisilo samo od ove Vlade , mi bi to vrlo lako riješili", kazao je premijer.