Politika

RADULOVIĆ NA PITANJE O AMBASADORU SRBIJE PORUČIO: NE MOŽEMO POVUĆI ODLUKU O PROTJERIVANJU BOŽOVIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

"Da li će Vlada povući odluku o protjerivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića", pitao je poslanik DF-a Jovan Vučurović ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

“Nije ga protjerala Crna Gora, već montenegrinski esktermizam. Ta odluka je bazirana na mržnji”, naveo je, između ostalog, Vučurović.

On je istakao da se više država miješa u unutrašnje stanje Crne Gore po svim pitanjima.

“Ministar Leposavić nije rekao ništa strašno, a izložen je osudi sa svih strana. Nijeste stavili do znanja da Vam je bita ministar pravde i niste uradili ništa da ga zaštitite”, naveo je Vučurović

Radulović podsjeća da je 28.novembra prethodna Vlada uručila notu Srbiji koja je proglasila Božovića za personu non grata.-

“Vlada ne može da povuče odluku, a ne kršimo konvencije”, odgovorio je Radulović.

"Siguran sam da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će bliže da radi na približavanju dvije država i očekujem da u narednom periodsu odrede osobu koja će biti novi ambasador. Ukoliko Srbija odluči da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao Vlada, ali mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana... Ponovno traženje agremana za Božovića bio bi presedan u diplomatskoj praksi", kazao je on.

On je dodao je da se pitanje protjerivanje Božovića "već četiri mjeseca spočitava ovoj Vladi".

"Nota Srbiji uručena je 27. ili 28. novembra kojom je Božović proglašen personom non grata. Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića persononom non grata, a da ne prekrši konvencije. Ne mogu da očekujem od nikog da od Vlade traži da krši zakone, a konvencije su jedna vrsta zakona. Što se tiče slučaja Božovića nekoliko puta javno sam rekao da ovakve poruke nijesu poželjne i ne služe dobrosusjedskim odnosima", zaključio je Radulović.