Politika

ABAZOVIĆ-DI MAJO: Puna podrška Italije u evropskim integracijama Crne Gore

Autor Kristina Stevović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom vanjskih poslova Italije Luiđijem di Majom.

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Izražavajući zadovoljstvo zbog posjete ministra Di Maja, potpredsjednik Vlade je naznačio da je ovaj susret umnogome bitan za Vladu jer se radi o prvoj zvaničnoj posjeti ministra vanjskih poslova Kvinte Crnoj Gori od stupanja na dužnost 42. Vlade Crne Gore.

Potpredsjednik Abazović saopštio je da su odnosi Crne Gore i Republike Italije tradicionalno prijateljski, sadržani intenzivnim kontaktima na visokom i radnom nivou, saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i kroz strateško partnerstvo u okviru Alijanse.

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Razgovarajući o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje, Abazović je ukazao na to da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i stranih investitora u Crnoj Gori. Abazović je naglasio da kroz Sporazum o strateškoj saradnji Italije i Crne Gore, potpisan 2010. godine, treba intenzivirati ekonomsku saradnju i u tom kontekstu istakao značaj koji ,,Podmorski elektroprenosni kabal" ima za ekonomsku saradnju dvije zemlje. Imajući u vidu broj turista iz Italije koji na godišnjem nivou posjeti Crnu Goru, ali i značaj turizma za ekonomiju naše države, potpredsjednik Vlade je istakao i značaj saradnje dvije zemlje u oblasti turizma.

Ministar vanjskih poslova Italije Luiđi di Majo zahvalio se na srdačnom prijemu i iskazao nadu da će u narednom periodu doći do još intenzivnije ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje. Tokom razgovora, ministar Di Majo je kazao da Crna Gora ima potpunu podršku Italije u evropskim integracijama, kao što ju je imala i tokom pristupanja NATO-u, te iskazao zadovoljstvo što Crna Gora svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka razgovaralo se i o značaju razmjene iskustava između Crne Gore i Italije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformama u oblasti vladavine prava, regionalnoj saradnji, kao i saradnji na nivou univerziteta dvije zemlje.


Konstatovano je da dvije zemlje imaju veoma slične izazove i procese kao i da to može biti važno u razmjeni iskustava dvije zemlje.