Politika

ŠEHOVIĆ BRATIĆEVOJ: JA ĆU OSTATI UPAMĆEN KAO MINISTAR KOJI JE UVEO BESPLATNE STUDIJE, A VI KAO MINISTARKA ČETNIK!

Autor Jovana Raičević

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović danas je u Skupštini Crne Gore, komentarišući odgovor ministarke Vesne Bratić, poručio da će on ustati upamćen po uvođenju besplatnih studija i iskoracima u prosvjeti, a ministarka po "nacionalističkim, nedostojnim izjavama."

Izvor: Ministarstvo prosvjete/S.Matić

“Vi ćete, uvažena ministarko, ostati upamćeni po izjavi da ste „žena četnik“ i da “Crnogorci ne postoje i da su dostojni prezira jer su pristali da se nad njima vrši etnički inženjering”. Zato vodite računa kako se obraćate ovom parlamentu, da mi ne bismo bili prinuđeni da vam ovako odgovaramo“, kazao je Šehović.

Zatim je poslanik SD istao po čemu če biti zapamćen njegov mandat dok je bio na poziciji ministra prosvjete.

„Ja ću, uvažena ministarko, ostati upamćen kao ministar u čijem su mandatu uvedene besplatne osnovne i master studije, osnovan Fond za kvalitet i talente, uveden dualni sistem obrazovanja, povećane zarade prosvjetnim radnicima, izgrađena nova škola u Golubovcima, te novi vrtići u Zagoriču, Starom aerodromu, Tuzima, Rožajama i Bloku VI. I ostaću upamćen da sam, naravno zajedno sa prethodnom Vladom, započeo najveći investicioni ciklus u obrazovanju ikada u okviru koga je vama ostavljeno na raspolaganje blizu 100 miliona za obrazovnu infrastrukturu, sa kojima vi očigledno ne znate što ćete“, navodi u saopštenju.

Šehović je, govoreći i o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, konstatovao da je pristup resornog ministarstva prema ovom fakultetu do sada bio potpuno diskriminatoran, jer samo ovom fakultetu u čitavoj Crnoj Gori nijesu neko vrijeme uplaćivana sredstva, a koja su bila zakonska obaveza.

Takođe, on je dodao da nije tačno da su izmirene sve obaveze prema ovom fakultetu, jer obaveze za mart mjesec do jutros nijesu bile ispunjene.

“Obračun sa FCJK bi bio obračun sa zdravim razumom, crnogorskim jezikom, kulturom i identitetom, odnosno bio bi obračun sa građanskom većinskom Crnom Gorom. Riječju: sa Crnom Gorom”, zaključio je Šehović.