Politika

FORMIRAN SAVJET ZA NATO SA KRIVOKAPIĆEM NA ČELU!

Autor Gordana Bojanić

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o formiranju Savjeta za NATO, na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Savjet je formiran kao savjetodavno tijelo Vlade, čiji su zadaci razmatranje, predlaganje i koordinacija političkih, vojnih, pravnih, finansijskih i drugih stručnih aktivnosti državnih organa Crne Gore kao članice Alijanse.

Zamjenik predsjednika Savjeta je potpredsjednik Vlade, a članovi Savjeta su: ministar vanjskih poslova, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar finansija i socijalnog staranja, ministar javne upravne, digitalnog društva i medija; načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, nacionalni koordinator za NATO, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, savjetnik potpredsjednika Vlade za vanjsku politiku, savjetnik predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku, predstavnik nevladine organizacije, predstavnik nevladine organizacije.

Predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Savjeta Vlada imenuje posebnom odlukom. Savjet ima sekretara, koga na predlog predsjednika Savjeta određuje Vlada.

Sjednice Savjeta se održavaju tri puta godišnje, a po potrebi i češće. Sjednicom Savjeta predsjedava predsjednik Savjeta, a u slučaju njegovog odsustva ili spriječenosti sjednicom Savjeta predsjedava zamjenik predsjednika Savjeta.

U radu Savjeta, po pozivu predsjednika, odnosno zamjenika predsjednika Savjeta, mogu učestvovati i istaknuti naučni radnici i predstavnici organizacija civilnog društva. Administrativno-tehničke poslove za potrebe Savjeta obavljaju Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Savjeta za NATO, navodi se u odluci koju potpisuje premijer Krivokapić.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Crne Gore".