Politika

ABAZOVIĆ: Mi imamo veliku podršku od NATO država

Autor Draga Ivanović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je na Skupštini rekao da Crna Gora čvrsto ostaje u članstvu NATO i da će ispunjavati sve obaveze prema ovoj alijansi, ali i unaprijediti ih.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

"Mi imamo veliku podršku od NATO država. Tri koalicije koje čine vlast su potpisale sporazum kojim se garantuje da će Crna Gora ostati u NATO i na putu EU integracije... Naša spoljna politika je dosljedna, naša NATO misija funkcioniše dobro, kvalitetno, treba i tu unaprijediti rad. Sve funkcioniše bez većih restrikcija. Ja ostajem dosljedan tome", kazao je Abazović.

On je odgovarao na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Branka Čavora koji je kazao da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih uspjeha prethodne koalicione vlasti DPS i njenih partnera, bilo učlanjenje Crne Gore u NATO alijansu, i učvršćivanje bezbjednosne i sigurnosne pozicije na mapi Evrope i Balkana.

Čavor je Abazovića pitao da li istinski i suštinski podržava jačnje NATO, i pozicije Crne Gore kao ravnopravne članice saveza, i da li članstvo može biti osporeno saradnjom sa partijama koje nijesu podržale učlanjenje Crne Gore u NATO, kao i nekompetentnim, konfuznim djelovanjem bezbjednosnog sektora aktuelne izvršne vlasti.

Abazović je kazao da poštuje stavove svih partija, kao neko ko ima demokratskog kapaciteta.

"Neko ko je bio protiv NATO, ja lično ne dijelim taj stav, ali trebamo otvarati dijalog i praviti kompromis. Sigurno da se nećemo se slagati oko svih pitanja. Premijer je bio gost generalnog sektretara NATO, time je simbolično poslata poruka da se ostaje na tom putu", rekao je Abazović.

Čavor je kazao da je Abazović u savezu kojim se može dovesti u pitanje članstvo i da bi mogla i njegova pozicija u vlasti oslabi.

Poslanik DPS pitao je Abazovića da li kao potpredsjednik Vlade podržava, akciono, deklarativno, članstvo Crne Gore u EU i koje su aktivnosti resora koji su u Abazovićevoj nadležnosti po pitanju preporuka iz Izvjestaja Evropske komisije o Crnoj Gori kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

Abazović je kazao da je nova vlast čvrsto na putu Evropske unije i da su prethodnici "završili posao, Crna Gora bi već bila u Evropskoj uniji i mogli bi da koriste mnogo veće fondove u trenutku pandemije".

On je dodao da je u fokusu poglavlja 23 i 24, ali ne samo sektor na čijem je čelu, nego i evropskim partnerima.

"Formirali smo Savjet protiv organizovanog kriminala, dvoje su već tamo, oni neće imati uticaj na budžet, jer ih plaćaju evropski partneri", rekao je Abazović.

On je dodao da njega i URA-u, DPS targetira sistemski i da mu to nije logično, jer su građanska opcija.