Politika

DRAGAN ŠOĆ: U slučaju ANB ne vidim elemente krivičnog djela

Autor Kristina Stevović Izvor Vijesti

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć tvrdi da u slučaju navodnog odavanja tajnih podataka članovima Odbora za obranu i bezbjednost nema krivičnog djela špijunaže, ali ni nekog drugog koji su navodno počinili pojedini poslanici.

Izvor: Youtube/PrintScreen

"Ako je napravljen neki propust, onda je to u internim procedurama Agencije za nacionalnu bezbjednost. U krivičnoj prijavi je pretpostavljeno krivično djelo špijunaže. Ja ne vidim da tu ima elementa krivičnog djela, ne vidim da je ijedna informacija procurjela van sistema. A pod sistemom podrazumjevam i skupštinski Odbor, gdje su ljudi koji imaju zakonsku obavezu da čuvaju sve informacije koje u postupku vršenja svoje funkcije parlamentarne kotrole dobiju od ANB,” rekao je Šoć za "Vijesti”.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost će na sjednici 31. marta održati kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i v.d. direktora ANB Dejana Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka.

Sjednica je zakazana nakon skandala na sjednici istog Odbora, nakon što su njegovi članovi potvrdili da su informacije najvišeg stepena tajnosti dostavljene u okviru izvještaja ANB-a o susretima zvaničnika vlade sa lažnim američkim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Više poslanika opozicije je optužilo Vukšića da je odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a članovima Odbora, kojima je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Tagovi