Politika

KRIVOKAPIĆ: OSTALO VAM JE SAMO DA UGROZITE DRŽAVU I TO I RADITE! ŽIVOKOVIĆ: VI STE KONTRADIKTORNI, A VLADA NESPOSOBNA

Autor Gordana Bojanić

Prva posebna sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2021. godini zakazana za 12 sati na Cetinju, okupila je građane u centru Prijestonice koji su iskazali nezadovoljstvom sadašnjom, ali i prethodnom vlašću.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Na samom početku sa sjednice je udaljen poslanik Andrija Popović nakon što je bacio poslovnik, nakon čega je uslijedila pauza.

Možda ce vas zanimati

Uoči održavanje sjednice policija je blokirala ulice na Cetinju. Postavljene su zaštitne ograde na prilazima zgradi Skupštine Prijestonice. Premijer Zdravko Krivokapić dočekan je uvredama, kao i poslanici DPS-a i SD-a. Okupljeni su uzvikivali "izdaja" i "lopovi", a čula su se i skandiranja Slavku Peroviću.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sjednica je nastavljena nakon što je Popović napustio skupštinsku salu. Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao da su "uz malo popustljivosti i tolerancije mogli da izađu iz ove situacije". Vlast bi, kako je kazao, morala imati veći stepen demokratskog kapaciteta i trpeljivosti.

Izvor: Printscreen

 Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović premijera koliko je od 30. avgusta do 4. decembra prošle godine, u periodu tehničkog mandata bivše Vlade, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzućima čiji je vlasnik država.

On je kazao da optužbe opozicije o partijskom zapošljavanju ne stoje jer nova vlast "i sve da hoće nema gdje da zaposli nikoga jer je sve zauzeto".

Krivokapić je na početku svog izlaganja pozdravio bivšeg lidera Liberalnog saveza Slavka Perovića.

"On je znao šta je ideja i šta je Crna Gora", poručio je Krivokapić.

"Broj zaposlenih se u tehničkom mandatu vlade , od 31. avgusta do novembra, povećao za 3.178 od čega najviše u prosvjeti, preko dvije hiljade", kazao je Krivokapić. On je rekao da je Zavod za zapošljavanje za potrebe državnih preduzeća objavio 744 oglasa za 4102 izvršioca i to najviše na zahtjev vaspitno- obrazovnih ustanova.

Krivokapić je rekao da u vremenu tehničke vlade ne bi trebalo da ima zapošljavanja.

"To nema nigdje na svijetu. Zapošljavalo se da bi se ispunila predizborna obećanja", kazao je premijer.

Ivanović je pozvao premijera da počne da zapošljava "one koji su godinama čekali na posao".

Izvor: Printscreen

 Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, pitao je Krivokapića da li se osjeća odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlade da ih kontroliše.

On je kazao da je Krivokapić kontradiktorni premijer i da predvodi nesposobnu Vladu.

"Krenuli ste da rušite Crnu Goru od temelja. U Vladi nema manjina, vi ste prvi hirotonisani premijer, dovela vas je crkva. Vi ne treba da nam držite pridike, kompromitovali ste i narušili ugled Crne Gore u svijetu", kazao je Kalezić.

Krivokapić je kazao da je "saniranje pustoši" koji je, kako je rekao, za sobom ostavila prethodna Vlada, je nešto što ih je zadesilo.

"Generalno svojim činjenjem ste pokazali da država nema većih neprijatelja od vas. Crna Gora je samostalna, suverena, vi ste ugasili brojna preduzeća, nije ova Vlada , nego vi", kazao je premijer i dodao da je "sve čega se dohvatila prethodna vlada propalo".

"Imovina vaših partijskih vođa raste. Kao grupacija ne možete da funkcionišete normalno, samo u haosu i zato danas ovakva priča. Ovo je pokušaj destabilizacije države. Pošto na vidjelo izlaze sva nepočinstva ostalo vam je samo da ugrozite državu i to i radite", kazao je premijer.

On je kazao da DPS dijeli građane.

"Da li želite da pravite geto, da meni udarite žig? Meni spočitavate zašto sam na čelu Savjeta za borbu protiv korone, a da li je prethodnih (Milutin Simović prim.out) vrijedniji od mene? Niko ne umije u svijetu da upravlja pandemijom. Vi ste u julu zaboravili na građane i krenuli na zapošljavanje, uništavanje dokumenata. Vi ste do sada zadužili državu 4 milijarde, vas ne interesuje država nego lični džep. Sedam firmi u Crnoj Gori je stalno u opticaju, može li iko s njima? zašto ne kažete 'desilo se, idemo dalje', ali vas pomirenje ne interesuje", kazao je premijer i dodao da je do sada promijenjeno manje od 220 ljudi a da je država "prava" uvela bi lustraciju.

"Ne držite mi predavanje, dignite zdravicu da bude pomirenje", kazao je premijer.

Izvor: Printscreen

  Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da nema razumijevanja kada je riječ o tužilačkim zakonima.

"Ove koje smo do sada mazili ne valjaju ništa. Problem je rezultat koji će EU da traži, vladavina prava i borba protiv kriminala. Hoćemo li se lakše izboriti sa sadašnjim tužilaštvom ili bez njih", rekao je Radunović i dodao da ne treba slušati "oen iz inostranstva, ako smo ubijeđeni da smo u pravu".

"Za pola godine dobićete pohvale te iste EU. Ako nastavimo ovako, sa Milivojem Katnićem nema napretka. Doćićemo u situaciju da objašnjavamo zašto nema napretka. Budite odgovorni, odbranite se od uticaja sa strane, ti pritisci nisu preveliki", kazao je Radunović i dodao da je trebalo smijeniti nekoliko hiljada ljudi, a ne "samo 220".

"To su zakleti partijski vojnici, to vam je najgore što ste uradili. Da je DF ušao u Vladu, po Bogu i pravdi, ne bi bilo ovako, nego bilo jasno da je došla nova vlast", poručio je Radunović.

Krivokapić je rekao da je Vlada po Ustavu ima pravo da tužilačke usaglasi sa Evropskom komisijom, a preduslov je, kako je naveo, mišljenje Venecijanske komisije.

"U VK stoje najkompetentnije osobe koje mogu nezavisno i nepristrasno da ocijene, uprkos lobiranju Srđana Darmanovića i Zorana Pažina. Ipak, mislim da lobiranje nije moglo da da ovakav rezultat. VK nije kao što neki spiniji dala negativno niti pozitivno mišljenje, dala je preporuke koje su jednostavne za izmjenu i koje traže određene procedure", odgovorio je premijer.

Kazao je i da duboko vjeruje da "lobiranje" nije moglo da da ovakav rezultat.

"VK nije dala niti negativno, niti pozitivno mišljenje, u kojima ima preporuka, koje su neke vrlo jedno jednostavne za primjenu i neke koje traže određenu proceduru", kazao je premijer.

Dodao je da je u svim razgovorima sa diplomatskim korom EU ukazao na zloupotrebe koje mogu da se dokažu.

"Katnić je simbol odbrane prethodnog sistema", istakao je premijer.