Politika

KRIVOKAPIĆ: Najrealnije očekivati posjetu turista iz regiona

Autor Gordana Bojanić

Vlada preduzima aktivnosti kako bi predstojeća turistička sezona bila na projektovanom nivou od 50 do 55 odsto u odnosu na onu iz 2019. godine, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, dodajući da je najrealnije očekivati posjetu turista iz regiona.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

On je, kako je saopšteno iz Vlade, u okviru današnjeg obilježavanja godišnjice sjećanja na prvu žrtvu pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, posjetio opštinu Tivat.

Krivokapić je naglasio da je najrealnije očekivati posjetu turista iz regiona, kao i iz Rusije, jer su, kako je naveo, ostvareni značajni kontakti sa ruskim tržištem.

On je kazao da Evropska unija (EU) ima svoje principe i kriterijume u toku COVID-19 krize, ali da se nada da se mogu desiti pozitivna iznenađenja i pomaci, naročito kada su u pitanju turisti koji dolaze iz Mađarske.

Krivokapić je nagovijestio i rješavanje problema zdravstvene zaštite u Boki, naročito u toku turističke sezone.

„Vrlo je primamljiv projekat koji razmatramo, a koji se tiče instaliranja Regionalnog COVID centra modularnog tipa, što je preduslov za obezbjeđivanje sigurne zdravstvene zaštite i za lokalno stanovništvo, ali i za turiste“, naveo je Krivokapić.

Kako je saopšteno, tema sastanka bile su i trenutno najveće strane investicije u tivatskoj opštini, Luštica Bay i Porto Montenegro, i odnos predstavnika investitora i menadžmenta Opštine.

“Kao i problemi koje ova opština i regija imaju sa otpadnim vodama, kanalizacijom i vodosnabdijevanjem, ali i odnosom bivše vlasti koja je, kako su istakli predstavnici lokalne samouprave, „preskakala” redovne procedure na nižim nivoima i u resornim ministarstvima”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović upoznao je Krivokapića sa finansijskim problemima i dubiozama koje su naslijedili od prethodne vlasti.

„Ako Tivat kao eksponirani crnogorski privredni zamajac ima takve probleme koje mora da rješava dugoročnim kreditima i zaduživanjem, onda šta da se očekuje od sjevernijih opština“, upitao je Komnenović.

On je rekao da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa predstavnicima najvećih stranih investitora u Tivtu, menadžmentom projekata Luštica Bay i Porto Montenegro.

Komnenović je obavijestio Krivokapića i o potencijalno vrlo perspektivnim kontaktima koji su ostvareni sa ruskim gradom Omskom i sa spremnošću lokalnih vlasti tog grada i sibirske regije da investiraju u Crnu Goru i otvore redovnu avio – liniju sa Tivtom.

On je dodao da su u toku aktivnosti kako bi se aktivirala čarter linija Niš – Tivat.

Komnenović se saglasio da je planirana Kovid bolnica nešto što je prijeko potrebno crnogorskom primorju i elitnom, kruzer turizmu.

“I da je samo na taj način moguće spasiti i ljudske živote i turističku sezonu, jer je kroz ovaj region, naročito usljed ljetnje gužve, saobraćajna komunikacija izuzetno otežana”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Vlade i lokalne samouprave, saglasili su se da svi predmeti koji su u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave ubuduće ne bi smjeli da se „sele“ na državni nivo, kao i da se neka pitanja zbog svoje kompleksnosti moraju tretirati u tijesnoj saradnji i kroz dogovor između lokalnih vlasti i državne uprave.