Vladislav Maslenikov poručio

RUSKI AMBASADOR: ODLUKA APELACIONOG SUDA POTVRDA APSURDNOSTI O NAVODNOJ UMJEŠANOSTI RUSIJE U SLUČAJU "DRŽAVNI UDAR"

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

"Odluka Apelacionog suda potvrda je apsurdnosti tvrdnji o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaje organizacije bilo kojih protivpravnih aktivnosti u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu Vijestima ambasador Rusije u Podgorici" Vladislav Maslenikov.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Mnogo smo čuli na svoj račun i povodom tzv. pokušaja državnog udara na dan izbora 2016. godine, stoga htio bih da istaknem da doživljavamo odluku Apelacionog suda Crne Gore od 5. februara kao ubjedljivu potvrdu apsurdnosti tvrdnji o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaje organizacije bilo kojih protivpravnih aktivnosti u Crnoj Gori", rekao je Maslenikov za Vijesti.

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju "državni udar” i predmet vratio Višem sudu koji je ranije osudio 13 osoba, uključujući i dvojicu Rusa i lidere Demokratskog fronta, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Ambasador Maslenikov kaže i da Rusija ne vodi ni hibridni, niti bilo koji drugi rat protiv Crne Gore i da recipročne mjere Rusije ostaju na snazi za sve zemlje-članice EU koje su joj uvele sankcije, ali i one koje su se njima pridružile, među kojima je i Crna Gora, navode Vijesti.

Možda ce vas zanimati

Podsjeća da se Podgorica pridružila antiruskim sankcijama 2014. godine i za ovih sedam godina "to ni na korak nije približilo zemlju članstvu u EU", dok se nenadoknadivi ekonomski gubici Crne Gore od pridruživanja antiruskim mjerama mogu procijeniti u desetinama miliona dolara.

Govoreći o trenutnim odnosima Crne Gore i Rusije, on kaže da je 2021. jubilarna za rusko-crnogorske odnose jer se navršava 310 godina od uspostavljanja zvaničnih kontakata između Rusije i Crne Gore i 15 godina diplomatskih odnosa Rusije sa modernom Crnom Gorom.

"Kao što je nedavno naveo predsjednik Rusije Vladimir Putin, narode naših zemalja povezuju vjekovne tradicije prijateljstva i duhovnog zajedništva i nadamo se da će se u takvom smjeru razvijati i naši međudržavni odnosi. Rusija je spremna za to", rekao je Maslenikov za Vijesti.

Pristupanje Crne Gore NATO-u, kaže, nije moglo a da ne utiče negativno na odnose sa Rusijom, "dok u pozadini toga lansirana dugoročna rusofobska kampanja je višestruko pojačala taj negativan efekat".

Uprkos pandemiji za čije vrijeme prirodno se usporila ekonomska aktivnost u čitavom svjetu, kaže ambasador, turizam je i u 2020. godini ostao tradicionalna sfera rusko-crnogorske interakcije.

"Iako se broj turista iz naše zemlje zbog objektivnih razloga značajno smanjio, ruski turisti, prema podacima državne Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) po rezultatima toliko komplikovane godine sačuvali su svoje liderske pozicije, zauzevši drugo mjesto (17,7%) među stranim turistima, koji su posjetili vašu zemlju, ustupivši prednost samo gostima iz susjedne Srbije (20,2%)", kazao je.