Politika

KNEŽEVIĆ: NIJE TREBALO TRAŽITI MIŠLJENJE VENECIJANSKE KOMISIJE, MANDIĆ PORUČIO: IZGLASATI TUŽILAČKE ZAKONE ŠTO PRIJE

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandića pozvao je rukovodstvo Skupštine da čim prije stave na dnevni red i da se izglasaju tužilački zakoni koje je inicirao DF, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"

"Pozivamo i tražimo od Skupštine, parlamentarne većine čiji smo dio da ispunimo ono što smo obećali građanima, usvojimo tužilacke zakone i pripremimo Crnu Goru za borbu protiv kriminala i korupcije. Prije nešto više od mjesec su zakoni povučeni, a dobili smo čvrsta ucjeravanja da će biti ponovo 18. marta na dnevnom redu Skupštine i da je mišljenje Venecijanske komisije samo formalnost", istakao je Mandić na pres konferenciji u parlamentu.

Kazao je da VK u mišljenju nigdje nije navela da predlozi DF-a nijesu u skladu sa Ustavom i međunarodnom praksom, navode Vijesti.

"Podsječam da je, na primjer, u Holandiji tužilaštvo dio izvršne vlasti, a mi smo ovdje od sudske vlasti napravili četvrtu granu vlasti", jasan je on.

Mandić je rekao da ne pristaju da Crne Gore bude nečiji protektorat, a u VK sjede bivši ministri Zoran Pažin i Srđan Darmanović.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je kako smatraju da nije trebalo tražiti mišljenje VK, jer je ona ustavnim amandmanima omogućila aktuelnom vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankovicu i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da zloupotrebljavaju funkcije, navode Vijesti.

"Ono što se desilo juče ne predstavlja iznenađenje, a ni obavezu jer je u pitanju savjetodavno tijelo Savjeta Evrope. Ovdje postoji još jedan problem jer se VK svojim mišljenjem sa EK direktno sukobila, jer je u novoj metodologiji EK navela da se ne može nijedno poglavlje zatvoriti prije ispunjenja mjerila za 23 i 24. Kako ćemo zatvoriti poglavlje 23 i 24 sa ovako korumpiranim tužilastvom? Kako ćemo to kad je Stankoviću istekao mandat? Ako krenemo ovom procedurom koju je predložila VK, lakše je smijeniti generalnog sekretara UN nego tuzioce u Crnoj Gori", naglasio je Knežević.

Rekao je da činjenica da su Pažin i Darmanović članovi VK jasno govori kako je mišljenje donijeto, pišu Vijesti.

"Pitam Venecijansku komisiju hoće li oni doći da procesuiraju Milutina Simovića, Kenana Hrapovića i vlasnika Glosarija Bora Martinovića zbog respiratora, koji je otvorio i laboratoriju gdje se rade PCR testovi", naveo je Knežević, dodavši da je Martinović Katnićev kum i da Katnićev sin radi kod njega.

Knezević je najoštrije osudio napad na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića.

"Da se ovo desilo na našoj litiji, lideri DF bi bili odmah uhapšeni", poručio je on.

Napad na Sadikovića je osudio i Mandić.

"Moramo da reagujemo kao društvo i zajednica, a mora reagovati i policija i tužilastvo", kazao je on.

"Želim da osudim i napad na novinarku Vijesti u Nikšiću koji se desio sticajem okolnosti, ali nijedan napad ne smije ostati neriješen", zaključio je Mandić.