Politika

ASK JOŠ UVIJEK ISPITUJE ZADUŽENJE DRŽAVE OD 750 MILIONA, DOKUMENTACIJU DOSTAVILI SDT-u

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Za razliku od slučaja ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića gdje je ASK za dvije sedmice utvrdila da je povrijedio javni interes, proces ispitivanja mogućeg ugrožavanja javnog interesa povodom zaduživanja države od 750 miliona eura u ASK još traje.

Izvor: Promo/ASK

Iz ASK-a su Vijestima pojasnili da su u vezi sa tim slučajevima prikupili dokumentaciju, koju su dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da oni takođe rade svoj dio posla.

Navode da su korišćenjem zakonskih ovlašćenja zatražili i dobili izjašnjenja od Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i Komisije za tržište kapitala.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, sa sve tri adrese ASK je dobio mišljenje da je procedura odrađena zakonito. Iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa su i u zvaničnom odgovoru Vijestima to potvrdili: “...

Odlukom je Vladi Crne Gore dato pravo da se može zadužiti i iznad iznosa definisanog stavom 2 člana 6 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Budžetu Crne Gore za 2020. godinu”, piše u odgovoru.

Direktorica ASK-a Jelena Perović je na pres konferenciji ranije rekla da su postupak pokrenuli nakon rasprave poslanika o tom poslu i da je to, kako je kazala, bio signal Agenciji da ispita da li je ugrožen javni interes, naglašavaju Vijesti.

“Poštovanje procedure je jako važno u svemu. Procedura nije ispoštovana u samom startu obavljanja posla, to smo čuli od medija i poslanika”, navela je ona za Vijesti 15. januara ove godine.

ASK je paralelno pokrenuo dva postupka za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa, odnosno kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, pišu Vijesti.

Jedan se tiče utvrđivanja činjenica zaduživanja Crne Gore za 750 miliona eura i transparentnosti procesa, a povodom odluke Ministarstva finansija 9. decembra prošle godine o emitovanju državne obveznice na međunarodnom tržištu u tom iznosu.

O tome je nedavno raspravljao i skupštinski Odbor za ekonomiju, na kome je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić objasnio da je Vlada morala da se zaduži 750 miliona jer je čekalo 400 miliona duga na naplatu, a ostalih 350 miliona je trebalo za ostale potrebe, ističu Vijesti.

Drugi postupak ASK se odnosi na navode ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, kome je ASK nakon ekspresnog postupka utvrdila kršenje javnog interesa i pozvala ga se uzdrži od postupanja kojim može da ima neprimjereni politički uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosuđa.

Povod je bila njegova izjava da je postupak za “državni udar” pravni skandal, da je “taj postupak zreo za ponavljanje” i da postoji mogućnost institucionalnog odgovora, odnosno da Skupština razmišlja o mogućnosti donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se potvrdila prvostepena presuda za pokušaj terorizma liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, zaključuju Vijesti.

Tagovi