Politika

KRIVOKAPIĆ NA ČELU SAVJETA ZA SUZBIJANJE KORONAVIRUSA

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Vlada je usvojila izmjene odluke o obrazovanju Savjeta za borbu protiv kovida-19, u okviru kojih novi predsjedavajući tog tijela postaje premijer Zdravko Krivokapić, dok su tri nova člana ministri Aleksandar Stijović, Sergej Sekulović i Đorđe Radulović.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

U Savjetu su, prema ranijoj odluci, i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (koja je bila predsjednica), ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i predjsednik Instituta za javno zdravlje Igor Galić, a prenosi portal Standard.

Stav Savjeta je da se, kako je navedeno u dokumentu, poboljša epidemiološka i ekonomska situacija.

”Potrebno je uraditi uporednu analizu mjera, aktivnosti i statističke metodologije Hrvatske, Grčke, Italije, Albanije i Španije, kao turističkih destinacija ”, navedeno je u dokumentu.

Potrebno je, kako je istaknuto na sjednici Savjeta, napraviti plan vakcinacije sa proširenjem kapaciteta za vakcinaciju i povećanje obuhvata vakcinacijom, a očekuje se da do 15. juna bude vakcinisano 35 odsto građana, uz proširivanje bolničkih kapaciteta.

Takođe, izražena je spremnost resora za finansije da se za ove namjene obezbijede potrebna finansijska sredstva, napisano je u dokumentu, navodi Standard.

Obezbijeđeno je 44.000 doza vakcina (14.000 vakcina Sputnik V i 30.000 vakcina Sinofarm).