Politika

ABAZOVIĆ U BRISELU: SA LJUDIMA KOJI UPRAVLJAJU DRŽAVNIM TUŽILAŠTVOM NE MOGU SE POSTIĆI REZULTATI

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Crna Gora sa ljudima koji upravljaju državnim tužilaštvom ne može postići rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je danas potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Izvor: Kabinet potpredsjednika Vlade

"Sa ljudima koji sada upravljaju tužilaštvom ne možemo postići rezultate koje želimo postići i to je problem. Stoga vas molim za razumijevanje. Želimo ići evropskim putem i želimo slijediti pravila. Ne želimo učiniti ništa što bi bilo protiv evropskih pravila i standarda, ali treba nam pomoć da nađemo zajedničko rješenje, a zajedničko rješenje je da ako želimo rezultate moramo promijeniti vrh državnog tužilaštva“, izjavio je Abazović.

Potpredsjednik Vlade smatra  da je polarizacija crnogorskog društva najtjesnije povezana sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Ljudi znaju da je to jedan od ključnih problema. I kada govorimo o tome znam da i u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, ali i Evropskom parlamentu postoji dilema što se tiče zakona o državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu“, rekao je Abazović.

Potpredsjednik Abazović prilikom izlaganja na AFET-u o stanju u Crnoj Gori kazao je da je nakon prve demokratske smjene vlasti, došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU, sprovodeći sveobuhvatne reforme. Abazović je istakao da je, uz snažnu podršku EU, proevropska budućnost Crne Gore zagarantovana.

Abazović je kazao da je ova Vlada u potpunosti posvećena evropskim integracijama i podsjetio da je to jedan od prioriteta u njenom radu.

Dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu i članstvo u EU doprinose ukupnim evropskim težnjama Crne Gore. Na taj način, kako je kazao, Crna Gora može zaštiti i njegovati svoje vrijednosti multietničkog i tolerantnog društva zasnovanog na demokratiji.

Nova Vlada će se, kako je Abazović istakao, postarati da Crna Gora ostane lider u EU integracijama. „Činjenica da smo otvorili sva 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri, nosi sa sobom i odgovornost da nastavimo još snažnijim intenzitetom i budemo primjer zemljama u regionu”, naveo je potpredsjednik Vlade.

Kako je još napomenuo, nova Vlada Crne Gore nije zadovoljna intenzitetom pregovaranja u posljednjih par godina i odlučna je da u tom pravcu učini presudne korake.

„Ohrabrujuće je vidjeti podršku građana Crne Gore za pristupanje EU, koja je na izuzetno visokom nivou, čak 75 odsto, što nam daje podsticaj da ubrzamo proces dostizanja standarda i politike EU”, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Abazović je detaljno govorio i o učincima nove Vlade u prvih 100 dana i istakao da se njen rad fokusirao prvenstveno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. S tim u vezi, aktivnosti koje su toj borbi doprinijele podrazumijevaju, kako je između ostalog istakao, osnivanje dva savjeta - Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kao i otkrivanje zloupotreba donacija EU i hapšenja funkcionera koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal.

Potpredsjednik Vlade Abazović u svom izlaganju naznačio je i da bez neophodnih promjena u Tužilaštvu nema velikih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Abazović je kazao da je interes Crne Gore da se u procesu izmjene seta zakona o Tužilaštvu pridržava EU procedura, kako bi zajedničkim djelovanjem došli do napretka u vladavini prava i reformi pravosuđa.