Politika

CEMI: GOTOVO 1000 BIRAČA IZ NIKŠIĆA UVRŠTENO I U BIRAČKI SPISAK SRBIJE

Autor Kristina Stevović Izvor CDM portal

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje CeMI, Zlatko Vujović je danas na konferenciji za novinare saopštio da se u biračkom spisku za Nikšić nalazilo skoro hiljadu birača koji su takođe upisani u birački spisak Srbije.

Izvor: Youtube/screenshot/CEMI

Prema riječima Vujovića ovo je prvi put da je provjerena i dokumentovana sumnja da postoje duplo upisani birači.

“Tragom informacija koje su objavljene u medijima, istraživali smo i došli do podataka da 961 osoba koja je upisana u birački spisak Crne Gore ima JMBG za koji postoji adresa i broj biračkog mjesta u Srbiji. Smatramo da ne manje od 961 lica koja su upisana u biračkom spisku za opštinu Nikšić, upisana su i u birački spisak Republike Srbije, odnosno imaju duplo prebivalište, što predstavlja kršenje zakona. Koliko duplo upisanih birača onda ima na teritoriji Crne Gore?”, upitao je Vujović.

Vujović je naglasio da je istakao da je na izborima i prekršena izborna ćutnja i kao primjer istakao prenošenje događaja Građanskog pokreta URA, navodi CDM.

On je naveo i da reklamiranje na društvenim mrežama nije definisano zakonom, kao i da je predlog CEMI-ja ukidanje predizborne ćutnje jer bi se time riješili brojni problemi sa aspekta socijalnih mreža.

Vujović je mišljenja da Crna Gora ide unazad kad je riječ o izbornom procesu.

“Vidjeli smo ulazak novca i dolazak aktivista iz Srbije i Kosova”, naveo je on.

Ocijenio je da je sve što se dešavalo u predizbornoj kampanji nanijelo štetu, prije svega građanima Nikšića.

Vujović je rekao da se može utvrditi ko je fotografisao glasački listićkoji je Milan Knežević objavio, jer na svakom listiću postoji broj.

“Isto ovo što smo mi radili na provjeri biračkog spiska može da uradi i MUP. Ovdje se otvara i pitanje dvojnog državljanstva. Pitanje je da li će državni organi pokrenuti procedure i oduzeti prava glasa onima koji su ih nezakonito stekli u Crnoj Gori”, rekao je Vujović.

Analitičar CeMI-ja vjeruje da će postojati određene tenzije, ali da će se na kraju ipak formirati vlast u Nikšiću, saopštava CDM.

“Loš izborni rezultat DF je otvorio neka pitanja i oslabio njihovu pregovaračku poziciju. Otvara se i pitanje zašto je URI prihvatljivo da podržavaju DF na lokanom nivou, a nije da budu u Vladi”, naveo je Vujović.