Politika

Dolazak postrojenja za istražno bušenje nafte

Autor Kristina Stevović

"Prvih 100 dana uglavnom smo potrošili na organizaciju ministarstava, administrativnim procedurama i "gašenjem požara" u kompanijama koje smo zatekli u jako lošem stanju", kazao je Bojanić.

Izvor: Youtube/ screenshoot/ Vlada Crne Gore

Ministar kapitalih investicija Mladen Bojanić kazao je da s ovim projektom navljuje novih 100 dana Vlade.

"Očekujemo da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju da više ne budemo zavisni samo od tutizma i usluga", kazao je Bojanić na konferenciji za medije

On je rekao da će početak istražnog bušenja biti 25. marta, a očekuje se da će trajati od 4 i po do 6 mjeseci.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja.

"Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici", dodaje se u saopštenju.