Politika

Odović: Lokdaun bi uzrokovao gubitke od 150 miliona eura

Autor Kristina Stevović Izvor Standard

,,Ukoliko se u naredne dvije sedmice ne smanji broj oboljelih, lokdaun u Crnoj Gori je neizbježan" kazao je u jutarnjem programu državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović, prenosi Standard

Izvor: Twitte/screenshot

Ukoliko bi trajao 14 dana, njegovi negativni efekti po privredu i državu bi se osjećali dva mjeseca, a to bi značilo gubitke od oko 150 miliona eura, objasnio je Odović.

Kazao je da je Ministarstvo formiralo tri tima koja će se baviti kontrolom poštovanja mjera.

– ,,Prvi tim sačinjen je od pripadnika Uprave policije, oni kontrolišu primjenu mjera napolju, tim inspektora Uprave za inspekcijske poslove i pripadnika Uprave policije koji kontrolišu primjenu mjera u privrednim subjektima i pripadnici Vojske Crne Gore koji upozoravaju građane da nose maske"– pojasnio je Odović.

Istakao je da ukoliko ove mjere ne pomognu, sljedeći korak je totalni lokdaun, što bi značilo i velike poteškoće i za građane, jer zaključavanje znači prestanak normalnog života.

– ,,Na koliko smo od takve odluke zavisi od svih nas. Ukoliko u ovoj i narednoj nedjelji poštovanje mjera bude na većem nivou, ukoliko budemo nosili maske, broj oboljelih počeće da opada. Međutim, ukoliko se broj obolijevanja nastavi ovim tempom lokdaun će biti neizbježan" – kazao jer on.

Kaže da je razumljivo da je nakon godinu života s pandemijom dolazi do zamora građana, ali da broj dnevno umrlih treba da bude podsjetnik da je virus još među nama.

On je kazao da je na terenu trenutno 150 inspektora.

– ,,Nije sam broj inspektora koji je presudan, tu je savjest građana. a i odgovorsnost inspektora i način na koji obavljaju svoj posao" – kazao je Odović

Ističe da bi novi lokdaun bio ogroman udar na privredu.

– ,,Ako bi trajao dvije nedjelje, efekti njegovi bi se osjećali dva mjeseca. To bi značilo da bi gubici u privredi i državi bili oko 150 miliona eura" – naglasio je Odović.

Ako dođe no toga, država će, kako je naveo, odgovorno postupiti i izaći u susret građanima i privredi. On kaže da Vlada ima više planova kada je riječ o tome.

– ,,Prvo što nam slijedi je usvajanje prvog programskog budžeta. On će nam pokazati kakvo je stvarno trošenje sredstava poreskih obveznika, što će i smanjiti troškove. Mi nećemo smanjivati plate i penzije, ali ćemo smanjiti troškove gdje god je moguće "–Prenosi portal Standard.