Politika

Montenegro International: Krivična prijava zbog biračkog spiska u Nikšiću

Autor Kristina Stevović

NVO Montenegro International podnijela je Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu u skladu sa čl. 188. Krivičnog zakonika Crne Gore, čl. 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu i čl. 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Prijava je podnijeta protiv:

Nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovornih za evidenciju biračkog prava građana i upis i brisanje u crnogorsko državljanstvo;

Građana i građanki koji su upisani u birački spisak druge države a budu glasali na predstojećim izborima u Nikšiću;

Poslanika u Skupštini Crne Gore koji su upisani u birački spisak druge države.

Navode kako traže od nadležnih organa da provjere spisak ljudi koji su u posljednjih 45 dana ušli na teritoriju Crne Gore i da li su oni u biračkom spisku. U slučaju da jesu, traže provjeru i njihovog biračkog prava i eventualno krivično gonjenje ukoliko su to pravo iskoristili suprotno zakonu.

Traže i krivično gonjenje osoba koje nijesu postupale po službenoj dužnosti, kao i osoba koje su se nalazile na listi i izabrane su za odbornike i poslanike a da na to nijesu imali pravo.

Dodaju i da od Tužilaštva i nadležnih organa zahtjevaju krivično gonjenje, brisanje is biračkog spiska i oduzimanje crnogorskog državljanstva svima koji su postupili suprotno Zakonu o crnogorskom državljanstvu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.