Politika

Pravo glasa na izborima u Herceg Novom imaju 25.532 birača

Autor Kristina Stevović

Pravo glasa na lokalnim izborima u Herceg Novom, koji su zakazani za 9. maj, imajju 25.532 birača, 25 više nego na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine.

Izvor: Mondo/Nikoleta Vučević

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), broj birača u biračkom spisku u opštini Herceg Novi po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta prošle godine je 25.507.

„Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Herceg Novom na dan 9. mart ove godine je 25.532“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima Područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance Herceg Novi, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili pasoš.

„Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Na tom portalu, kako su objasnili, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„Sa obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.