Politika

Abazović u zvaničnoj posjeti RSM: Boljom regionalnom saradnjom do perspektive Zapadnog Balkana

Autor Kristina Stevović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović boravi u službenoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji na poziv tamošnjeg zamjenika predsjednika Vlade zaduženog za ekonomska pitanja Fatmira Bitićija.

Izvor: Vlad Crne Gore

Na sastanku Abazovića i Bitićija razgovarano je o mogućnostima za unapređenje ekonomske i regionalne saradnje, naročito u oblasti turizma, trgovine i poljoprivrede.

Potpredsjednik Abazović je naveo da iskustva Sjeverne Makedonije u proizvodnji hrane mogu da posluže Crnoj Gori i da zajednički treba raditi na boljem plasmanu proizvoda. Abazović je naznačio da će Zapadnom Balkanu, nakon zdravstvene i ekonomske krize izazvane virusom COVID-19, otvoriti perspektiva i da u tome Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija imaju velike šanse.

Potpredsjednik Abazović je kazao da zemlje Zapadnog Balkana na nivou potpredsjednika Vlade treba da pokrenu dijalog i da nema sumnje da će u tome imati potpunu podršku kolege Bitićija.

Izvor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Zamjenik predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Fatmir Bitići kazao je da je za građane i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana posljednjih godina važan Berlinski proces, u kojem naše dvije zemlje posvećeno rade da bi se ostvarili ciljevi predviđeni njegovim iniciranjem.

,,Cilj Zajedničkog regionalnog tržišta je da se ojača ekonomska saradnja između zemalja u regionu, da se poveća konkurentnost, ali i privlačnost regiona za tržište Evropske unije", kazao je Bitići.

Zamjenik predsjednika Vlade Bitići naveo je da regionalna konkurentnost umjesto regionalne konkurencije treba da bude budučnost regionalne saradnje, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.

Izvor: Kabinet potpredsjednika Vlade