"Pripadnici ANB i UP sa kriminalnim grupama rade sve da dođe do ugrožavanja moje i Mandićeve sigurnosti"

KNEŽEVIĆ TVRDI: Njegova i Mandićeva bezbjednost dodatno ugrožene

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

"Ukoliko policija i ANB ne budu spremne da učini sve da ovi ljudi budu procesuirani i udaljeni iz službe, mi ćemo naći načina da se zaštitimo u skladu sa ...onom Njegoševom "Odbrana je sa životom skopčana"", kazao je Knežević.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je da su on i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić uputili zahtjev vršiocu dužnosti (v.d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Vukšiću i v.d. direktora Uprave policije (UP) Zoranu Brđaninu juče uputili zahtjev za procjenu bezbjednosti, pišu Vijesti.

Zahtjev za procjenu bezbjednosti je, kako je kazao Knežević na konferenciji za medije u Skupštini, posljedica konitinuiranog operativnog rada pripadnika ANB i Uprave policije sa organizovanim kriminalnim grupama u Crnoj Gori i Srbiji, da urade sve da dođe do ugrožavanja njegove i Mandićeve sigurnosti.

On je kazao da u DF-u pretpostavljaju da se to dešavalo pod komandom Zorana Lazovića, njegovog sina Petra i ostalih NN lica iz specijalnog odjeljenja koje je predvodio Lazović.

"Juče je u srpskim, a kasnije i crnogorskim medijima objavljen snimak praćenja i Mandića i mene od 8. novembra 2020. na kome se jasno vide lica dvojice mladića koji su navođeni, pretpostavljamo od pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe, da sačekaju Mandića i mene preko puta hotela "Moskva" i da nam pošalju poruku da je naša ugroženost u Beogradu još veća nego što je u Podgorici ili Crnoj Gori i da se ne možemo nigdje skriti", kazao je Knežević.

On je kazao da pretpostavljaju da se radi o pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka, ali da je neko od bivših funkcionera u tamošnjem nadležnom organu, navode Vijesti.

"Očigledno u saradnji sa Zoranom Lazovićem i ovom kriminalnom grupom zaustavio da dođe do njihove potpune identifikacije", rekao je Knežević.

Knežević je kazao da je intenzivna operativna obrada lidera DF-a počela nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada su u znak protesta pozvali građane da izađu na ulice i blokiraju puteve.

On je kazao da im je bezbjednost dodatno ugrožena nakon izbora 30. avgusta, a posebno nakon smjene Zorana Lazovića sa mjesta pomoćnika direktora Uprave policije (UP) za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, hapšenja Veljka Belivuka i "sve očiglednije smjene Milivoja Katnića".

Mandić je rekao da nije prvi put da neko pokuša da zaplaši ljude iz DF-a.

Poručio je da se ne boje, te da se nakon parlamentarnih i izbora u Nikšiću stiču uslovi da i u Crnoj Gori može da se, kao što je bilo u drugim državama, pokrene borba protiv kriminala, prvenstveno u državnim institucijama-policiji, tužilaštvu, pravosuđu.

Knežević, koji je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, kada će biti zakazana sjednica odbora na kojoj će se razmatrati Vladini predlozi za čelne pozicije u ANB i Upravi policije, rekao da to od njega ne zavisi, jer može da je zakaže i predsjednik Skupštine i da se održi i bez prisustva predsjednika radnog tijela.

"Tako da u potpunosti postoji deblokirajući mehanizam", poručio je Knežević.

Podsjetio je da je DF ranije saopštio da neće glasati ni podržati nijedno rješenje i predlog koji bude dolazio iz Vlade premijera Zdravka Krivokapića, dok se prije toga ne izglasaju tužilački zakoni.

Knežević je kazao da će 10.marta biti konsultativno saslušanje Vukšića i da će na njegov zahtjev biti tajno, iako je Knežević predlagao da bude javno.

Istakao je da će kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića najvjerovatnije biti 17.marta, zaključuju Vijesti.