Politika

Ibrahimović: Samo jedan Bošnjak je član Tužilačkog savjeta

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Tužilačke i druge zakone nemoguće je usvojiti bez društvenog dijaloga i saglasnosti sa evropskim partnerima, smatraju u Bošnjačkoj stranci (BS).

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Šef kluba poslanika BS Ervin Ibrahimović razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima Venecijanske komisije (VK), povodom konsultacija oko inicijative o izmjeni tužilačkih zakona.

Ibrahimović je kazao da je stav BS da svim zakonima iz oblasti tužilaštva koji budu u proceduri, treba da prethodi široka javna rasprava, a da fokus novih zakonskih rješenja moraju biti profesionalnost, transparentnost i samostalnost u radu tužilačke organizacije, bez kojih nema kvalitetne kontrole u radu državnih institucija.

On je predstavnike VK upoznao sa činjenicom da je vrlo mali broj pripadnika bošnjačkog naroda dio tužilačke organizacije u Crnoj Gori, a da je samo jedan član Tužilačkog savjeta iz redova bošnjačkog naroda.

„Usvajanje tužilačkih zakona i drugih zakona, nemoguće je bez društvenog dijaloga i bez saglasnosti sa evropskim partnerima“, ocijenio je Ibrahimović.

On smatra da je potrebno uključiti nevladin sektor i brojna strukovna udruženja, uz ekspertizu Venecijanske komisije.