Politika

BOGDANOVIĆ: Veljović nije pokrenuo istragu, uprkos dokazima o prisluškivanju

Autor Kristina Stevović

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je u saopštenju za javnost naveo da uprkos desetinama dokaza koje sam dostavio Upravi policije, uprkos brojnim upozorenjima, fotografijama, pozivima, Veljović nije pokrenuo istragu niti procesuirao odgovorne.

Izvor: Demokrate

"Takođe, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore nije mi ni padalo na pamet da koristim takvu situaciju u političke svrhe i prikupljam političke poene, iako je to bilo potpuno politički legitimno. Naprotiv, dao sam šansu državnoj instituciji da samo sprovede postupak, jer sam dokaze već sam pribavio i dostavio. Međutim, Veljović se opredijelio da objavi rat očiglednosti i stane u zaštitu onih koji su me špijunirali, pratili i uhodili danima, nedjeljama i mjesecima", navedeno je u saopštenju.

"Uvjeren sam da je moje postupanje i pružena šansa državnom organu odgovoran korak, a građani Crne Gore će procijeniti da li je moglo poštenije i korektnije. Na žalost, da nije bilo promjena 30. avgusta i da nije bilo profesionalnog odnosa gospodina Vukšića, ja i dalje ne bih institucionalno saznao da sam praćen i prisluškivan", dodaje Bogdanović.

"Ovaj primjer daje najbolju moguću sliku, kristalno jasnu i domaćoj i međunarodnoj javnosti, kako postupaju zarobljene, a kako slobodne institucije. Kako pod patronatom autokratije institucije štite napadače i nalogodavce, a kako u demokratskom i slobodnom sistemu institucije štite žrtve, razotkrivaju i procesuiraju napadače. Takođe, na ovom primjeru se jasno može uočiti da bez kadrovskih promjena nema reformi."

"Uprava policije u komandnom smislu, cast izuzecima, bila je samo produžena ruka parlamentarne većine, koja je izdavala naloge sa ciljem realizacije svojih, a ne državnih interesa. Tako su svi oni koji su bili izvršioci takvih zadataka bili štićeni i rehabilitovani, a njihove žrtve, među kojima sam i ja i brojne moje kolege, proglašavani za državne neprijatelje."