Politika

ABAZOVIĆ: BOROVINIĆ RADI ODLIČAN POSAO, MJERE ĆE MORATI DA SE POŠTUJU I U TUZIMA

Autori Gordana Bojanić A1

Mjere koje je donio Institut za javno zdravlje će se striktno pridržavati, a ko to ne želi moraće da snosi odgovornost, rekao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Kada su Tuzi bili u složenoj epidemiološkoj situaciji cijela Crna Gora se solidarisala. Sada je to opština koja je u prvoj kategoriji, na zelenoj listi, međutim, u Crnoj Gori se dešava suprotan proces, konkretno u Podgorici. Tuzi, Danilovgrad i Bar možda jesu kolateral, ali s obzirom na to da je koronavirus ukupna solidarnost države, ne mogu da prihvatim da dođemo u situaciju da napravimo klaster, izazovemo vjersku i nacionalnu mržnju, od situacije pravimo politički problem, podnosimo krivične prijave i hapsimo da bi se danas vratili poštovanju mjera", kazao je Abazović na televiziji A1 odgovarajući na pitanje da li je Opština Tuzi kolateralna šteta.

Mjere koje je donio Institut za javno zdravlje će se, istakao, striktno pridržavati, a ko to ne želi moraće da snosi odgovornost.

"Žao mi je što su neki građani postati kolateral, što će neki građani plaćati kazne za neodgovoran odnos političara", kazao je Abazović.

Zatvorske kazne, kako je kazao, ne može niko da plati, komentarišući najavu da će novčane kazne biti plaćene, a potom dodao da ne može da prejudicira vrstu kazne za one koji su kršili mjere, te da bi to smatrao neodgovornim.

"Sa državom nema igre, pravila su jednaka za sve", kategoričan je Abazović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prema njegovim riječima, radi vrhunski posao.

"Sve kritike na njen račun su čista propaganda", rekao je Abazović.

Demokratska partija socijalista se do 30. avgusta nije, kako je kazao, interesovala za zdravlje stanovništa, a od tada to čini svakodnevno.

"Proces dobijanja vakcina je državni proces i njime se bave isključivo vlade", istakao je Abazović.

Na pitanje da li je DPS svjesno ugrožavao zdravlje građane potpredsjednik Vlade je kazao da ne želi to da komentariše.

"Mi smo htjeli da spriječimo okupljanja. Sve je predmet analize. Moramo da razumijemo da nas je korona sve umorila, ne samo nas, nego i u drugim državama. Početni strah su ljudi prevazišli od korone. Vlada čini sve da zaštiti zdravstveni sistem. Bolnički kapaciteti su prilično puni, a ljekari prilično umorni, a onda zbog neodgovornih političara ili pojedinaca treba svi da trpimo. Borba protiv korone nije politička tema", kategoričan je Abazović.

Nije, kako je dodao, protiv kritika, jer je i Građanski pokret URA kritikovala rad Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

Odgovarajući na pitanje da li su isključivo građani krivi za širenje koronavirusa, s obzirom na nedavnu predaju izbornih lista kada nijedna partija nije poštovala propisane mjere, odgovorio je da su i oni građani.

"Nijesam sebe isključio odgovornosti. Svi moramo da uložimo napor, naročito u procesu pripreme za masovnu vakcinaciju", kazao je Abazović.

Vladi je, kako je dodao, važno i da se pripremimo za predstojeću ljetnju turističku sezonu.