Politika

RADULOVIĆ: Kriza je pokazala osjetljivost ljudskih prava

Autor Gordana Bojanić

Principi koji štite ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava moraju biti u srži svih politika za efikasno upravljanje krizom i zajednički oporavak od nje, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na virtuelnoj sjednici Savjeta Ujedinjenih nacija

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

On je tokom izlaganja naveo da se države svijeta suočavaju sa nezampaćenom krizom koja utiče na sve segmente života i da je ekonomske i socijalne konsekvence pandemije još nemoguće sagledati u potpunosti.

Ono što posebno zabrinjava, kako je istakao Radulović, je činjenica da je sadašnja kriza pokazala osjetljivost ljudskih prava, posebno ranjivih društvenih grupa, kao i potrebu da se ona što prije dodatno zaštite.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je naglasio da uspjeh u suočavanju sa tim izazovima zavisi isključivo od volje da se zajednički djeluje.

„Shodno tome, principi koji štite ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava moraju biti u srži svih aktivnosti, planova i politika za efikasno upravljanje krizom i zajednički oporavak od nje“, kaže se u saopštenju.

Stoga, kako je naveo Radulović, Crna Gora pozdravlja razvoj politika koje obezbjeđuju univerzalan i jednak pristup socijalnoj zaštiti, posebno u pogledu trenutne potrebe za vakcinama protiv koronavirusa.

On je kazao da je suštinski značajno da ona bude dostupna svima, pod jednakim uslovima.

Prema riječima Radulovića, u ovim jedinstvenim okolnostima uloga Savjeta za ljudska prava je posebno značajna u pogledu očuvanja mehanizma, koji će adresirati sve velike krize u kontekstu zaštite ljudskih prava.

„Crna Gora želi da ojača svoj doprinos radu ovog tijela, zbog čega smo i istakli kandidaturu za učešće u Savjetu za period od sljedeće do 2024. godine”, naglasio je Radulović.

On je istakao da Crna Gora kontinuirano sprovodi sve aktivnosti u cilju unapređenja institucionalnog i legislativnog okvira u oblasti ljudskih prava i da otvoreno sarađuje sa Kancelarijom Visokog predstavnika UN-a za ljudska prava.

Radulović je poručio da su prioriteti Crne Gore u Savjetu integralni dio evropske agende, fokusirane na vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode, kao i da su reforme koje država sprovodi u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji komplementarne sa ciljevima Agende 2030.

On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena reformama u pogledu rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika nasilja nad ženama, smanjenju socijalnih razlika i diskriminacije, promociji i zaštiti prava LGBTI grupa, migranata, Roma i ostalih manjina, kao i osoba sa invaliditetom.

„Svjesni smo naših dostignuća ali i izazova i rizika u pogledu obezbjeđivanja zaštite ljudskih prava, stoga je potrebno dodatno raditi na postizanju daljih rezultata“ zaključio je Radulović.