Politika

ŽUSTRA POLEMIKA OKO IZBORA PRVOG ČOVJEKA POLICIJE: NESUGLASICE OKO DIREKTORA UP MOGU IZAZVATI KRIZU VLADE?

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović predložiće Vladi kandidata za direktora Uprave policije bez obzira na najavu da pojedini ministri i premijer Zdravko Krivokapić neće glasati za taj predlog, saznaje Dan.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Sekulović je istakao da je spreman da snosi političku odgovornost ako njegov kandidat ne opravda očekivanja. Premijer Krivokapić insistirao na konsenzusu, a stekao se utisak da je izričito protiv toga da Brđanin zauzme mjesto direktora Uprave policije.

Izbor direktora policije je zakomplikovan pošto jedan dio Vlade nije podržao predlog Sekulovića, a Demokratski front je takođe saopštio da njegov predlog neće imati njihovu podršku.

U Upravi za kadrove je 16. februara održano testiranje kandidata za izbor novog direktora Uprave policije.

Pored Zorana Brđanina, Dragana Klikovca i Voja Lakovića, za to mjesto su konkurisali i Dragan Radonjić, Zoran Braunović, Milan Delić, Dražen Vuković, Dragan Arsović i Siniša Kovačević.

Prema informacijama sa sastanka, dio ministara insistirao je na tome da se moraju uvažiti procedure, ali i to što se na konkurs javio veliki broj kandidata.

Raspravljano je i o tome što Sekulovićev predlog nema podršku većine u parlamentu, odnosno Demokratskog fronta koji insistira da je najbolji kandidat advokat Dražen Medojević.

Kao primjer da se moraju brže donositi odluke u raspravi se isticalo i da ministar finansija Milojko Spajić trenutno koordiniše više uprava, među kojima su za nekretnine i imovinu.

Tokom testiranja se ocjenjuju sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima.

Strukturirani intervju je obavljen sa svakim kandidatom koji je ostvario više od 50 odsto bodova na testiranju u pisanoj formi. Kandidat je pred svim članovima komisije izlagao pisani rad, nakon čega su im postavljana pitanja.

Na strukturiranom intervjuu ocjenjuju se kompetencije, liderstvo, usmjerenost na rezultate, saradnja, komunikacija i inovativnost. Nakon svih ovih provjera, Brđanin je ocijenjen najboljom ocjenom.