Politika

EU POSMATRA ŠTA SE DEŠAVA U CRNOJ GORI, LAJČAK: UPOZORENJA SHVATITI OZBILJNO, OD TOGA ZAVISI NAPREDAK U PREGOVORIMA

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Upozorenja koja stižu iz Brisela ovih dana su dobronamjerna, ali treba da se ozbiljno shvate, jer od toga u kojoj mjeri Crna Gora poštuje upozorenja iz Brisela, zavisi njen put u Evropsku uniju, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Izvor: Vlada Crne Gore

Lajčak za Jutarnji program TVCG kaže da je dvomjesečna kohabitacija novo iskustvo za Crnu Goru.

“Evropska unija prati situaciju u Crnoj Gori i važno je da svi politički akteri poštuju vladavinu prava, demokratske principe i da zajedno pronađu održiva rješenja za aktuelna pitanja. To treba da se dešava u institucijama koje su za to formirane i u atmosferi uzajamnog poštovanja”, kazao je on.

Smatra da u parlamentu treba da se traže rješenja koja vode zemlju u napredak.

“Ako Crna Gora želi da postigne napredak u saradnji predsjednika i Vlade, saradnja opozicije i partija iz vlasti će biti neophodna, posebno kada je riječ o evropskim integracijama, jer to je nešto što je bitno za dobro građana Crne Gore. Zato je ključno da obje strane ulože napore kako bi sistem funkcionisao i kako bi bilo jasno da se zemlja vodi u pravcu Evropske unije”, kazao je Lajčak.

Govoreći o setu tužilačkih zakona čije usvajanje je za sada odgođeno, podsjetio je da je Crna Gora lider u regionu i jedina zemlja koja je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

“Raduje me da je nova Vlada stavila integraciju u Uniju kao svoj prioritet. Sada je bitno da se ono što je u dokumentima pretvori u konkretne korake. Zato je bitno da se zakoni donose u javnoj i konstruktivnoj raspravi i saradnji sa EU i EK i ako je potrebno sa Venecijanskom komisijom. Jako je bitno da istaknem da reforma pravosuđa napreduje,a ne nazaduje i da se postojeći mehanizmi nadograđuju i usavršavaju. Upozorenja koja stižu iz Brisela ovih dana su dobronamjerna, ali treba da se ozbiljno shvate, jer od toga u kojoj mjeri Crna Gora poštuje upozorenja iz Brisela, zavisi njen put u EU“, kazao je Lajčak.

Kada je riječ o pandemiji virusa korona, naglasio je da je Evropska unija doživjela zemlje Zapadnog Balkana kao svoj prioriet.

“Upravo danas Evropska komisija je potpisala ugovor o nabavci još 500 miliona vakcina i ja sam siguran da će dio tih vakcina dati i Crnoj Gori. To je drugi ugovor sa kompanijom Moderna. Ja vjerujem da će taj proces krenuti što prije”, kazao je Lajčak.