Politika

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije: TUŽILAČKE ZAKONE MIJENJATI PO PREPORUKAMA VENECIJANSKE KOMISIJE

Autor Gordana Bojanić

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou preporučio je Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom (EK) razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Iz Vlade je saopšteno da je Savjet na sjednici u srijedu razmatrao aktuelnu situaciju vezanu za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore.

Navodi se, da je uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i EK razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i SDT-a.

"Koji će u skladu sa standardima Evropske unije (EU), postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva", kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, apelovao na predstavnike EU, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa.

"Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao", ocijenili su u Savjetu.

Oni su poručili da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima.

"Savjet je sugerisao Vladi da uz redovne konsultacije sa EK odlučno nastavi proces reformi vezanih za poglavlja 23. i 24. koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti", navodi se u saopštenju.